26 juli, 2024
Kom igång och förbättra din privatekonomi genom tre enkla steg

Kom igång och förbättra din privatekonomi genom 3 enkla steg

Vi här på Spara och Placera tjatar mycket om hur du på olika sätt kan förbättra din privatekonomi. Orsaken är att vi har ett holistiskt synsätt på ekonomi i allmänhet och privatekonomi i synnerhet. Helheten blir större än de ingående delarna. Låt oss förklara vad vi menar med ett exempel:

Resa Stockholm-Arlanda

Vi bor på Södermalm i Stockholm, och när vi ska ut och flyga från Arlanda så finns det fem rimliga alternativ:

  1. Taxi, 500 kr, 45 minuter
  2. Arlanda Express, 300 kr, 30 minuter
  3. Pendeltåg, 150 kr, 45 minuter
  4. Flygbuss, 100 kr, 45 minuter
  5. Pendeltåg till Märsta + buss, 30 kr, 120 minuter

I stället för att nu varje gång fundera hur vi ska ta oss mellan Stockholm och Arlanda, så har vi räknat på detta i förväg, och beslutat principer för länge sedan. Arlanda Express kostar för mycket för den lilla tidsbesparingen. Pendeltåget direkt till Arlanda kostar också mer än det smakar, utan tidsbesparing jämfört med flygbuss – bussen är dessutom bekvämare. Dessa två alternativ går alltså bort. Alternativ fem, med pendeltåg till Märsta och sedan en kort bussresa är mycket prisvärt, om man har tiden det tar. Det blir alltså vårt standardalternativ med resor både till och från Arlanda. Landar vi sent på Arlanda, så tar vi flygbussen hem i stället. Och ska vi iväg mycket tidigt på morgonen så blir det taxi! Den dyra kostnaden det innebär har vi nämligen sparat in många gånger om genom att resa så billigt vi kan vid övriga tillfällen. Det är vår holistiska syn på Arlandaresor 🙂

Steg ett: Minska utgifterna

I rubriken lovade vi dig tre steg att förbättra privatekonomin. Det första steget är helt enket att minska på utgifterna! Börja med att kolla över alla dina fasta kostnader – telefonabonemang, tv-abonemang, bil och liknande. Därefter går du igenom dina rörliga kostnader och ser vad du kan spara för pengar där. Det finns massvis med idéer på nätet, exempelvis här är Västkustinvesterarens 26 spartips. Notera som sagt att vi inte är ute efter att du ska leva snålt. Du ska däremot leva sparsamt! Med det menar vi att, precis som i Arlandaresan ovan, du då och då ska kunna göra större, dyrare, inköp. Dessa större utgifter har du sparat ihop till genom att tidigare inte slösat bort pengarna på struntsaker.

Slutligen lägger vi också utnyttjande av bonusar under denna rubrik. Okej, det går ju att argumentera för att det ska ligga under ”öka intäkterna” också, men oavsett vart det ligger så ska du vara med i mataffärens kundklubb, ha återbäring via kreditkortet, använda rabatterbjudanden och liknande.

Steg två: Öka intäkterna

Ta ett extrajobb! Låter det tråkigt? Vad är du bra på då, som du tycker är så roligt att du kan göra det gratis? Sticka, läsa böcker, blogga, sjunga? Bra, du har kommit halvvägs – nu ska du bara lista ut hur du kan få någon att betala dig för detta!

Det kan kännas knepigt, men jag lovar, det finns något du kan göra som kan bättra din privatekonomi och ge dig lite extrapengar utan att det känns som ett jobb. Älskar du hundar, så erbjud dig att gå på hundpromenader exempelvis.

Under rubriken ”öka intäkterna” lägger vi även att du kan/ska sälja av saker som ligger i källaren, på vinden och i garderoben och bara skräpar. Ditt skräp är någon annans skatt. Om du inte har använt en sak på ett år, så är det en väldigt stor kandidat till att hamna på Tradera eller Blocket! Troligen kan du frigöra tusentals kronor, om inte tiotusentals kronor, genom att sälja saker du inte har behov av.

Steg tre: Starta ett sparande

En förutsättning för en bra privatekonomi är att du har ett buffertsparande. Du måste kunna klara av en oförutsädd utgift utan att behöva ta ett lån! Du ska ha råd att kunna gå till tandläkaren och laga ett hål som gör ont – eller ännu värre om du ramlar och slår ut en tand. Ett sparande för en panikpeng helt enkelt!

När du är klar med detta, så är det sedan dags för ett målsparande. Glöm tanken på att köpa ny teve på avbetalning. Du ska spara ihop till den, och betala den kontant. Varför göra det, när räntan är så låg? Jo, för att du måste komma in i de rätta tankespåren – köper du på avbetalning så har vi återigen fasta kostnader vi behöver förhålla oss till. Köper du kontant med ihopsparade pengar, så kommer du tänka över ditt beslut flera gånger, och du kommer uppskatta den nya teven mycket mer när du väl inhandlar den.

Återigen, vi begär inte att du ska leva snålt. Du ska däremot leva sparsamt, och lägga pengarna på rätt saker.