30 september, 2023
Spara pengar på din begravning

Billigare begravning – Fem dödsbra tips!

Spara och Placera har släktingar som har kommit upp långt upp i åldrarna. Vi satt med två av dessa i helgen och talade om begravning i allmänhet och begravningskostnader i synnerhet. Det är ingen rolig diskussion att ta, men våra råd är att ha och bita ihop och göra det ändå. Vad vi nämligen märkte var att våra äldre släktingar hade starka åsikter om hur begravningen skulle vara. Efter helgens övning kan vi ge våra fem bästa tips för en ”dödsbra” begravning. För vad kostar en begravning och hur mycket kan man spara?

1: Jämför olika begravningsbyråer

Vi frågade rakt ut om våra släktingar hade några speciella önskemål kring begravningsbyrå? Nej – inte alls! De hade tydliga önskemål kring vilken musik som skulle spelas, blomarrangemang, vad som skulle bjudas på under begravningskaffet och liknande, men inga som helst åsikter om vem som skulle vara själva begravningsbyrån. På en mindre ort kanske det bara finns en begravningsbyrå. Om man däremot exempelvis letar begravningsbyrå i Stockholm så finns det massor att välja på, och att konkurrensutsätta dessa mot varandra kan spara stora pengar.

2: Vilka är dina, och den dödes, önskemål?

Enbart det bästa är gott nog till far och mor, är det lätt att tänka. Men är detta verkligen den avlidnes innersta önskemål? Vid vårt samtal med släktingarna så framkom det att de önskade enklare smörgåstårtor till begravningskaffet, gärna ”de där goda hemmagjorda som Spara är så duktig på att baka”. Samma sak med blomsterarrangemanget – det fanns starka önskemål om en viss sorts blommor, men önskemålet var också lika tydligt att det inte skulle vara något överdåd, utan en relativt enkel krans med ett specifikt innehåll. Mycket bra att veta!

3: Välj billigare material

Man kan spara stora summor genom att välja en billigare kista i exempelvis furuträd, och även här var våra äldre släktingars önskemål väldigt tydliga. Billig men smakfull kista, och billig men smakfull urna. Ja, de hade redan pekat ut i en katalog vilken urna de önskade, och den låg i de lägre prisklasserna. Samma sak här, mycket bra att veta!

4: Välj billigare gravsten

Vilken gravsten som ska väljas är något som våra släktingar hade mycket starka åsikter kring. Även här hade de sett ut sin sten ur en katalog. Man kan spara stora pengar på att välja just en katalogsten, som är mer standardutformade, än att ha en helt egen design.

5: Sköt juridiken själv

I de bästa av världar är juridiken i samband med dödsfallet enkel. Finns det bara en arvinge, eller om det finns ett tydligt testamente och arvingarna är överens om det mesta, så brukar det flyta på ganska bra att sköta juridiken kring en begravning själv. Det gäller dock att läsa på ordentligt. I andra fall kan det vara betydligt mer komplicerat, och då kanske man behöver ta in utomstående expertis. Men även här gäller då rådet från punkt ett – konkurrensutsätt juristerna mot varandra, ta inte första bästa! Titta också på eventuella försäkringar den avlidne kan ha haft. Beroende hur dödsfallet kan ha skett kan försäkringar täcka dessa kostnader. Vissa fackförbund kan också ha detta inbakat i sina försäkringar.