3 december, 2023
Fyra skäl att vara med i facket

Fyra skäl att vara med i facket

Med tanke på artikeln vi pubicerade förra veckan – att konkurserna ökar snabbt i Sverige – så kan det vara värt att fräscha upp kunskaperna om fackföreningar. Vi på Spara och Placera gillar ju listor… Här kommer de fyra största anledningarna att vara med i facket!

Facket ger möjlighet till A-kassa

Alla fackförbund ger dig möjligheten att vara med i en arbetslöshetskassa. Då har du rätt till en grundersättning om du blir arbetslös. Den är inte hög (maximalt 25 000 kr i månaden de första 100 dagarna) – men den ger dig i alla fall en grundersättning om du skulle bli arbetslös. Att kunna gå med i a-kassan är en av de absolut största skälen att vara med i facket.

Inkomstförsäkring från facket

En inkomstförsäkring ingår ibland i medlemskapet i olika fackförbund. I andra fackförbund går det att köpa till som tillval. En inkomstförsäkring i kombination med A-kassa innebär att du kan få upp till 80% av din tidigare lön om du blir arbetslös. Framför allt för högavlönade kan detta vara mycket väl spenderade pengar som en ren försäkring om något otrevligt skulle hända. Att kunna ha en inkomstförsäkring är ett stort skäl att vara med i facket.

CV-granskning och Coaching av facket

Många fackförbund erbjuder hjälp med exempelvis CV-granskning om du skulle bli arbetslös, för att hjälpa dig att komma till en bra anställningsintervju. De erbjuder också coachning i karriärsfrågor och liknande, med avsikt att kunna ge dig en bra anställning om det värsta skulle ske och du blir arbetslös. Vissa fackförbund erbjuder även stöd för kompetensutveckling, och egna studiecirklar och kurser. Allt detta siktar på att göra dig så konkurrenskraftig på arbetsmarknaden som möjligt. Sammantaget är det ett bra stöd om du skulle bli arbetslös. Även ett visst mått av juridisk hjälp kan du räkna med från facket i frågor som rör exempelvis uppsägning.

Försäkringar, rabatter och erbjudanden

Många fackförbund har förhandlat till sig olika erbjudanden och rabatter till sina medlemmar. De troligen viktigaste rabatterna här är de på olika försäkringar. Ganska ofta ingår försäkringarna redan i fackets avgifter. Ofta är detta hem- och olycksfallsförsäkring, medan en livförsäkring hamnar under ”möjliga rabatterade tillval”.

Slutsats

Vilket fackförbund som passar dig bäst beror på utbildning och vad du jobbar med. Du kan läsa mer om detta på gåmedifacket.nu. Som ni ser så har vi inte alls listat det som folk till vardags associerar med facket – kollektilavtal. Spara och Placeras bestämda åsikt är att just lönebildningen är något facket gör dåligt. Som ni läser i våra fyra punkter ovan ser vi däremot facket som en sorts försäkring om och när skiten träffar fläkten. Allt kan hända, även vid en anställning som för tillfället känns väldigt trygg. Företaget du jobbar vid kan gå i konkurs. Du kan få en ny chef du absolut inte trivs med. Företaget kan bli uppköpt där de nya ägarna bestämmer att flytta verksamheten utomlands. Se facket som en ren försäkring mot dessa Back Swans.

En tanke på “Fyra skäl att vara med i facket

Kommentarer är stängda.