18 juni, 2024
Fem sätt att ta sig ur skuldfällan

Fem sätt att ta sig ur skuldfällan

Skuldfällan skulle också kunna kallas konsumtionsfällan, eller till och med statusfällan. Det gäller att agera i tid, men det går att styra upp en dålig situation. Spara och Placera listar här fem sätt att rädda situationen när ekonomin är på väg att gå överstyr.

Bilen

Är bilen verkligen verkligen verkligen nödvändig? Bilen är nämligen en stor utgiftspost. Dels kostar den i inköp och förslitning, men sedan har du löpande utgifter i form av drivmedel, försäkringar och parkering. Om du verkligen måste ha bil – är det just denna bil du måste ha, eller kan du byta den mot en billigare modell? Du kanske till och med har lån på bilen, och i så fall skulle du slå två flugor i en smäll att göra dig av med den. Dels blir du av med denna kostnadspost, men samtidigt så minskar du din skuldbörda (det vill säga din soliditet blir bättre). Och med minskade skulder så finns det större chans att få bättre ränta på dins andra lån.

Smålån ofta orsak till skuldfällan

Du kanske har massa smålån/sms-lån som rullar med extremt höga räntor? Betala av dessa med en gång. Det finns samlingslån som man kan få ta för att minska denna dumma skuldbörda, men det gäller att kunna visa att man är tillräckligt ”solid” för detta (därför vi gjorde oss av med bilen). Försök att hitta lån med kort löptid för detta. Varför? Jo vi ska tvinga oss själva ur skuldfällan, och då ska vi inte binda upp oss på lång tid. Ränta på ränta är inget som gynnar oss låntagare, om man säger så. Vi har tidigare skrivit om legitima skäl att låna pengar – konsumtion är inte ett av dessa!

Abonnemang

Jag garanterar – Netflix, Spotify, och femtioelva tevekanaler är ingenting du behöver! Och ditt snabba Internetabonnemang är inte heller något du behöver, det duger utmärkt med långsamt nät. För alla dessa saker är tidstjuvar – varje timme framför din teve är en bortkastad timme om du ska ta dig ur skuldfällan. Det är exempelvis en timme du kunde suttit på lokaltrafikens buss i stället – vad jag menar att du har ju bilen för att du snabbt ska kunna ta dig hem från jobbet och sätta dig framför teven… Jag hoppas du ser vart jag vill komma?

Sälj onödiga saker

Ovanstående tre besparingsåtgärder är vad företagsekonomen skulle sagt är saker som påverkar resultaträkningen. Men i ett företag finns det ett viktigt dokument till – balansräkningen – och en sådan har du också! Försök sälja saker som du inte använder, men som kan omvandlas till kontanter. Börja med allt som står på vinden eller i källarförrådet – de står ju där av en anledning! Du använder ju inte dessa saker! Blocket och Tradera är bra ställen att försöka bli av med det gamla krocketspelet. Varenda krona du får in använder du för att betala av dina onödiga smålån.

Skaffa mer inkomster

Det är alltid i början mer lättare att minska utgifterna än att öka inkomsterna. Men har du lyssnat på mina råd ovan, så har du förhoppningsvis mer tid över till att göra även detta. Kan du hitta något extrajobb på helgerna? Stek hamburgare på Mc Donalds! Jobba i ett café. Du kanske har sålt ut hela ditt vindsförråd och hittat några nischsaker som säljer bra – kan du springa runt på loppmarknader och köpa upp liknande saker billigt för att sedan sälja på blocket med god förtjänst? Det finns jobb att ta som Mystery Shoppers. Alla dessa saker har två syften – dels ska du få in lite extrapengar (som du använder att betala av på lån), dels så ska du fylla din fritid med något vettigt i stället för att sitta hemma framför teven.