26 juli, 2024
försäkringar ingår i kreditkort

Bra försäkringar med ett kreditkort!

Covid-19 har verkligen visat nyttan av att betala sina stora reserelaterade utgifter med ett kreditkort! När flygbolagen och resebyråerna krånglar med att betala tillbaks dina pengar så finns det faktiskt hjälp att få!

 

Någon annans problem

Om du köpt resan (eller för den del elektronik, presentkort eller annat) med ett kreditkort och bolaget inte fullföljer sina åtaganden så kan du vända dig till kreditkortsbolaget och göra en charge-back. Nyckeln här är ordet kredit i kreditkortet. Detta funkar inte om du betalt med betalkort/vanligt bankkort där pengarna dras från banken direkt vid köpet. Givetvis fungerar det inte heller om du betalt med Swish, faktura, direktbetalning på bank, Klarna eller något annat betalsätt.

När du initierar en charge-back så kontaktar du helt enkelt din kreditkortsleverantör och säger ”den här varan/tjänsten håller inte måttet”. Kortleverantören kollar då om du har rätt i ditt påstående, och om så är fallet så får du tillbaks dina pengar (och kortleverantören går i sin tur på handlaren med sitt krav). Så om hotellet du bokat går i konkurs, eller om flygbolaget vägrar betala tillbaks dina pengar, så har du en räddning om du betalt med ett riktigt kreditkort.

 

Andra bra försäkringar med kreditkort

Nästan alla kreditkort har också någon reseförsäkring som inkludear hjälp vid förseningar och borttappat bagage. Ofta finns det också självriskreducering för den vanliga hemförsäkringen om du exempelvis får inbrott medan du är på resa, och avbokningsskydd om du blir sjuk. Som kreditkortguiden.se säger, ”Kreditkortsförsäkringen kryddar hemförsäkringen”.

Alla kreditkortsförsäkringar är inte reserelaterade. Vissa kreditkort kan ha en inbyggd ”drulleförsäkring” (allriskförsäkring) och vissa kan ha en prisgaranti vid köp av kapitalvaror! Det finns även udda försäkringar som tandvårdsskydd, identitetetsstöld och låneskydd. Ibland ingår dessa försäkringar, ibland är det något man måste beställa till extra. Personligen så har jag köpt till en hyrbilsförsäkring på mitt Norwegian Visa-kort. Kortet som sådant kostar noll kronor, men hyrbilsförsäkringen kostar 250 kr per år. Det är väl investerade pengar för mig då jag fullständigt kan strunta i hyrbilsfirmornas dyra försäkringar.

 

När gäller försäkringarna?

Nä det gäller speciellt reseförsäkringen så är det oftast att man ska ha betalt minst 50% av hela resan med kreditkortet. Vissa kort har dock krav på 75% taget på kortet för att försäkringen ska gälla. Läs alltså noga försäkringsvilkoren så du vet vad som gäller för varje kort. Lura dig heller inte själv när du betalar så att du tar flyget på Mastercard och hotellet på Visa-kortet, och kanske hyrbilen på Amexkortet. Helt plötsligt kanske du inte når upp till den magiska brytpunkten på något av korten!

För de flesta andra försäkringar gäller oftast att man ska ha betalt 100% av produkten/tjänsten med kortet i fråga. Det är ju ganska självklart att Visa-kortleverantörens drulleförsäkring inte kommer skydda något du köpt med en annan leverantörs Mastercard.

 

Shoppa runt bland korten

Alla är vi olika, och alla har vi olika behov. Teckna dig inte för första bästa kreditkort, utan shoppa runt bland de olika erbjudandena som finns. Kör du mycket bil? Då är troligen ett av bensinbolagens kreditkort något för dig. Flyger du mycket – SAS kreditkort är kanske din grej? Har du möjligen att ta ”utlägg för firman” på ditt privata kreditkort? I så fall kanske det gå att välja ett kort med någon sorts cashback? Se bara till att revisorn inte har något problem med det upplägget! För den stora familjen kanske ICAs eller Coops kreditkort är bäst värde, för att få så bra rabatter som möjligt på maten ni ändå måste köpa?

Kom ihåg – så länge du betalar av hela kreditkortsskulden varje månad, så är det ett räntefritt lån du fått av kortleverantören. Det är en bra deal – det är först när du inte betalar hela månadens skuld som räntan börjar ticka på kortet.