4 december, 2023
Pengamaskin robotrådgivare

Pengamaskin: Investera och få dina pengar att växa

Det finns ett uttryck som översatts från engelska – pengamaskin – som syftar på en fond- eller aktieportfölj som ska ge dig en stadig ström pengar. Tanken är att under en uppbyggnadsfas under ett arbetsliv bygga upp en stor portfölj. Utdelningarna och avkastningarna från denna portfölj skall man sedan leva på – endera som ”guldkant på tillvaron” eller helt och hållet via en tidig pensionering.

Att nå en miljon

Att nå en miljon kronor på fondkontot är fär många en dröm. Hur lång tid skulle det ta? Svaret beror helt och hållet på hur mycket du kan spara per månad. Det beror också på totalavkastningen på de aktier och fonder som du sparar i. Historiskt sett så har börsen gett en totalavkastning på runt 7,5% per år, utslaget över en längre tid. Om du kan spara 1000 kr per månad så har du, med hjälp av ränta på ränta-effekten sparat ihop en miljon kronor på 28 år. Det är en lång tid, men genom att sätta av en tusenlapp per månad så har du en miljon efter ett arbetsliv!

Om du kan sätta av 3000 kr per månad, så har du miljonen efter ungefär halva tiden, dryga 15 år! Kan du sätta av 5000 kr per månad så är du miljonär på 10 år. Så även om du är i 50-årsåldern nu så är det inte för sent att börja spara.

Pengamaskinen

Om du är intresserad av aktier, så ska du såklart investera i aktier. Men om du är nybörjare, så kanske fonder är ett bättre val. Mellantinget är att investera i investmentbolag, men det kräver ju ett visst mått av egen aktivitet. Är du helt nybörjare på börsen så finns det numera flera olika svenska robotrådgivare och fondrobotar att tillgå. En fondrobot är ingen skrämmande sak. Du svarar på ett antal olika frågor, bland annat om din riskprofil och din tidshorisont. När det är klart så ger roboten dig förslag på fonder som passar dig. Du godkänner (eller ändrar lite efter personliga preferenser) och därefter tar roboten hand om resten, från det att månadssparandet dras från ditt konto tills de har investerats i de ämpliga fonderna.