4 december, 2023
matlådaär ett bra sätt att spara pengar på maten

Fyra tips att spara pengar på maten

Matutgifterna är för många, speciellt barnfamiljer, en stor post på utgiftskontot. Med enkla knep finns det dock mycket pengar att spara på dessa utgifter. Spara och Placera ger dig våra fyra bästa tips att spara pengar på maten!

1: Storhandla

Passa på när butikerna har extraerbjudanden och storhandla. Och nu menar jag inte stort, utan STORT! Om du har plats, tex om du bor i villa, så blir din storhandling en automatisk ”prepping” så att du alltid har vissa basvaror hemma om ”skiten träffar fläkten” och du kanske blir smittad av Corona, blir inlåst i karantän eller liknande.

Köp alltså inte ett par pastapaket – köp två stora lådor! Köp inte två paket toalettpapper – köp en hel bal! När du sedan kommit ner så att du bara har en låda pasta kvar, eller är nere på halva balen toapapper, så köper du en ny låda/bal. Dessa produkter håller sig hur länge som helst, och du ”roterar in” den äldsta pastan så att ingenting blir gammalt. När du köper så här stora mängder åt gången, så blir det väldigt billigt, om du utnyttjar extrapriser.

2: Jämför priser på maten

Vilket för oss in på nästa punkt – jämför priserna, speciellt på stapelvaror. Vi kan alla föredra en butik över en annan för att vi tycker att ICA har bättre köttdisk än COOP, men att COOP har bättre ostdisk än Willys etc. Det är fullt rationella argument. Men mer än hälften av de varor vi vanligen handlar är stapelvaror. Barilla Pasta smakar likadant om vi köper det från ICA eller COOP. Jämför alltså priserna innan du handlar. Det finns smarta tjänster för denna jämförelse, exempelvis Matspar, som gör jobbet åt dig.

3: Matlåda på jobbet

Att laga lite extra mat till middagen på kvällen tar ingen extra tid – rester som du tar med dig till jobbet dagen efter i en matlåda. Du behöver inte göra detta varje dag om du inte vill. Vissa maträtter passar sig bättre än andra för att spara till morgondagen.

4: Kickback i någon form

Var med i de olika matkedjornas kundklubbar. Du kommer dels få erbjudanden om rabatter bara för klubbmedlemmarna (som du då passar på att storhandla i enligt punkt 1). Du kommer också få någon procent tillbaka på inköpen i slutet av månaden eller kvartalet.

Om du dessutom betalar matinköpen med ett kreditkort så kommer du få någon procent tillbaks från kreditkortsbolaget också, givet att du har valt ett lämpligt kort. Givetvis betalar du tillbaka hela den utomstående fakturan varje månad, så du inte åker på kreditkortets höga ränta.