19 juni, 2024
Att cykla till jobbet gör att du börjar leva sundare samtidigt som du börjar spara pengar

Börja leva sundare och spara pengar!

Spara och Placera gillar som bekant listor. Vi ramlade över en lista på 14 enkla tips att spara pengar, och den fick oss att tänka lite. Kan vi på något sätt spara pengar samtidigt som vi börjar leva sundare? Svaret är ett rungande ja – vi ger dig nedan våra fem bästa tips för en bättre ekonomi och en sundare kropp.

Gå eller cykla till jobbet

Du vet det där gymkortet du har, som du ”aldrig” använder, och som bara är ett dåligt samvete? Det behövs inte – du kan få all motion du behöver genom att gå eller cykla till jobbet! Det finns ingen anledning att åka bil eller kommunalt till jobbet (kostnader) och sedan träna efter jobbet (kostnader) när du kan slå två flugor i en smäll och ta dig till jobbet med muskelkraft.

Sluta röka

Välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes har sin grund i att vi lever för dåligt. Om vi börjar leva sundare så kan vi förebygga många av dessa sjukdomar. Att röka – om det är någon som fortfarande gör detta år 2019 – är en väldigt stor bov. Inte bara eldar du bokstavligen upp pengar, din rökning påverkar din kropp både direkt (skit ner i lunkorna är direkt farligt) och indirekt (gör att du minskar din fysiska aktivitet). Sluta röka och du lever både längre och rikare!

Drick mer vatten

Alkohol är också en stor bov mot folkhälsan. Nu menar jag inte att du ska bli helnykterist. Tvärt om finns det rapporter om att ett måttligt intag av alkohol kan vara bra för kroppen. Men det är när det går överstyr som det är riktigt dåligt. Vad som däremot är helt klart är att alkohol, läsk, ”kaffe på stan” och andra drycker kostar mycket pengar, och är onyttigt. Börja dricka vatten istället! Och den där dyra latten på stan ersätter du med en hembryggd kopp kaffe. En modest besparing på 30 kr per dag blir på ett år nästan 11 000 kronor! Sockret du slipper från läsken och alkoholen gör dessutom underverk med vikten.

Ät bättre och börja leva sundare

Grönsaker är billigare än kött och innehåller mindre kolhyderater än potatis. Jag begär inte att du ska bli vegetarian, inte alls! Men du kan minska ditt köttätande lite kanske? Om inte annat – om du måste ha ”Biffen och Bean” på fredagen så ersätt exempelvis pommes frittsen med en enkel sallad. Pommes är egentligen så onyttig mat kan bli. Först tar vi massa kolhyderater och sedan kokar vi dessa i matolja… du hör ju själv hur dåligt det är!

Skippa TV

Många människor har stora tv-kanalspaket som de betalar för, när de bara tittar på ett litet fåtal kanaler. Är det värt att betala 500 kr i månaden för 50 kanaler, när du tittar på tre av dessa på helgerna? Se över dina kanalpaket, du kanske hittar något billigare. Eller gör som vi – skippa tv helt pch hållet! Någon enstaka tv-serie ser vi på HBO eller Netflix (då vi hyr en månad och sträckkollar) eller SvT Play. Tiden som blir över – och det är mycket tid som slösas framför dumburken – används för att utveckla oss själva! En av oss studerar ekonomi på kvällstid, den andra har ett litet extraknäck som innebär lite fysiskt arbete.