16 juli, 2024
Ett sparande i en buffert är en verklig räddare i nöden när något inträffar.

Fyra typer av buffert

Ett buffertsparande är en verklig räddare i nöden när något inträffar. Vi säger ”när” och inte ”om” eftersom de flesta förr eller senare åker på en utgift som de inte planerat. Det kan vara att något går sönder i hemmet, att bilens motor havererar på fjällresan eller att man får betala en dyr sjukhusräkning på semestern. Genom att du har en buffert behöver du inte be släkt och vänner om de där extra slantarna som behövs. Spara och Placera har fyra förslag på hur man kan skaffa sig en buffert.

1. Extra sparkonto hos banken

Det enklaste är att öppna ett extra bankkonto. Det är gratis och pengarna finns tillgängliga direkt via internetbanken. Varje månad för du över ett belopp till ditt buffertsparande tills du uppnått önskad storlek på sparkontot. Fördelen är att det är så enkelt att komma igång och att det är gratis. Nackdelen är att det kan vara frestande att använda pengarna för annat än nödfall eftersom de är så lättillgängliga.

2. Ett högräntekonto

Det är få bankkonton som ger någon nämnvärd ränta nu för tiden. På ett högräntekonto kan sparbufferten ge en avkastning i storleksordningen 1-6 procent per år. Några kända aktörer är Akelius, 4Spar och UpplandsSpar. Det kan ta en dag att föra över pengarna till bankkontot så det är inget för akuta nödfall, men fungerar i de flesta fall då bufferten behöver användas. Nackdelen är att dessa konton inte täcks av den statliga insättningsgarantin.

3. Kreditkort är en buffert

Ett alternativ till buffertsparande är en lånebuffert. Många har ett eller flera kreditkort med outnyttjat kreditutrymme när extra pengar behövs. Den stora fördelen är att man inte behöver binda kapital i sparbufferten. Krediten kan också vara mycket större än vad de flesta buffertar annars brukar vara. Nackdelen är att kreditkortet är förknippat med ränta och avgifter. Det kan också vara lockande att använda krediten till annat.

4. Buffert i form av kontokredit

Om kreditkort är ett alternativ till sparbuffert då är kontokredit ett alternativ till kreditkortet. Kallas även för kreditkonto. Det fungerar som ett kreditkort men utan själva plastkortet. När pengar behövs godkänner man en överföring till bankkontot. Egentligen kan det ses som en ny form av snabblån och man får se upp med räntan och avgifterna. Fördelen mot kreditkort är att det finns kontokrediter utan löpande avgifter när krediten inte används, vilket gör att det kan bli billigare om den verkligen bara används i absoluta nödfall. En bra kreditvärdighet kan också hålla nere avgifterna.

En tanke på “Fyra typer av buffert

Kommentarer är stängda.