30 september, 2023
Rädd för en recession? Hur ska man agera?

Rädd för en recession? Fem sätt att parera!

Recession är i nationalekonomiska sammanhang en mild lågkonjunktur. Ordet är synonymt med nedgång eller avmattning.Trots att vi sätter nya börsrekord var och varannan dag så är det många tecken på att vi är inne i början på en lågkonjunktur just nu. Hur bör vi agera om vi är rädd vad framtiden har i sitt sköte? 

1: Lägg inte alla ägg i samma korg

Många äkta par har träffats på jobbet. Detta är såklart kul – men det är en stor risk att vara anställda av samma arbetsgivare, speciellt om man bor på en mindre ort! För vad händer om arbetsgivaren plötsligt lägger ner verksamheten på orten? Helt plötsligt ska man ut och konkurrera om nya jobb med massa andra arbetssökare, inklusive sin egen partner? Har man kvar en person i anställning så ger det viss trygghet. Mycket mycket jobbigare om det är två personer i samma hushåll som blir arbetslösa samtidigt!

2: Gör dig skuldfri

Betala bort alla onödiga småskulder. Detta är av flera anledningar – dels vill du såklart inte gå in i en recession med en hög skuldsättning då du inte klarar av de månatliga amorteringarna om du du blir arbetslös. Du vill också bli av med många – många som i stort antal alltså – smålån för att på så sätt göra så att bankerna inte vägrar ge dig ett blancolån om skiten är på väg att träffa fläkten. Om den framkomliga vägen till detta är att ta ett samlingslån för att lösa andra högränteskulder till ett med lägre ränta, så gör det!  

3: Fortsätt investera även i recession

Fortsätt med dina investeringar – om du redan nu investerar – sluta inte. Om du månadssparar i fonder eller aktier så fortsätt med detta, och se en eventuell nedgång i marknaden som ”rea”. Men se till att dina investeringa är ”likvida” så att du kan komma ur dom om du behöver cashen till annat. Cash is King! Om du ska investera i vanlig depå eller via investeringssparkonto är upp till dig, beroende på risknivå, men degen ska in på börsen! Däremot köper du kanske inte illikvida aktier i onoterade bolag, som är svåra att komma ur. 

4: Satsa på dig själv inför en recession!

Bygg ditt personliga varumärke. Bygg ditt nätverk med andra människor och dina kontakter. Uppdatera din LinkedIn-sida, och gå med i några föreningar. Vem vet, din nästa arbetsgivare kanske finns i frimärksklubben! Gå någon kvällskurs och uppdatera ditt CV. Allt detta för att göra dig anställningsbar för något annat jobb. Om du bara visste vilken nytta även en civilingenjör har av ett truckkörkort och ett glatt humör om det blir riktig sur stämning på arbetsmarknaden.

5: Skaffa sidoinkomster

Vi brukar föreslå att du ska starta ett eget företag vid sidan om din vanliga anställning, även i goda tider. I dåliga tider är detta extra viktigt (och det hänger mycket ihop med punkt fyra ovan). Har du redan en inkomstkälla vid sidan av, så är det mycket lättare att ställa om och skala upp denna än att starta en helt ny rörelse från scratch.