4 december, 2023
Nyckeln till succé ligger i att alltid investera i dig själv

Nyckeln till succé – investera i dig själv!

Vill du bli framgångsrik? Hur når du nå dina mål? Nyckeln till succé ligger i att hela tiden investera i dig själv. Med det menar vi på Spara och Placera att utbilda dig, bygga din ”personliga balansräkning” och hela tiden förbättra dig.

Warren Buffetts råd

Warren Buffett, ”världens bästa värdeinvesterare” och mannen bakom företaget Berkshiere Hathaway, svarade så här på frågan ”So, you are talking to people that are 21, 22, just graduating school. What is one tip that you can give them?”

”Invest in yourself. The one easy way to become worth 50% more than you are now at least is to hone your communication skills — both written and verbal. If you can’t communicate, it’s like winking at a girl in the dark — nothing happens. You can have all the brainpower in the world, but you have to be able to transmit it. And the transmission is communication.”

Att kunna förmedla sina tankar är extremt viktigt: Det innebär exempelvis att det viktigaste en nyanländ person i Sverige kan göra är att lära sig det svenska språket. Oavsett hur gammal han eller hon är – in på skolbänken och plugga svenska! Det är den enskilt viktigaste investeringen en person kan göra i stig själv. Svenskar i gemen är inte rasister, men nyckeln till succé på den svenska arbetsmarknaden ligger i att kunna prata svenska.

Bygg din personliga balansräkning

På samma sätt som du ska välja din bank utifrån var du kan få bästa sparräntan och därmed bäst avkastning på ditt kapital så ska du välja noga vad du gör med din fritid. Sitter du och jäser framför teven efter jobbet? Räkna ut hur många timmar det är på ett år som du slösar bort. Tänk om du kunde använda några av dessa timmar att hjälpa folk och samtidigt bygga din personliga balansräkning! Vad skulle det vara då säg? Well, vad är du bra på? Använd dessa kunskaper på fritiden!

Exempelvis om du har kunskaper inom redovisning – du kanske jobbar som en redovisningskonult, jobbar på bank, eller har gått några kurser i bokföring. Erbjud kompisar som är på väg att starta ett aktiebolag att du tar hand om bokföringen i bolaget under det första eller de första två åren helt gratis, mot att du får två-tre procent av bolaget. Det är en jättebra deal får både din polare som slipper dessa utgifter i början, och som därmen dår bättre likviditet i företaget och ett bollplank att diskutera ekonomi med. Och det är en jättebra deal för dig, som direkt får insyn och ägande i bolaget.

Går bolaget bra så flaggar du upp att du är intresserad av att köpa en större andel av bolaget om det finns möjlighet att investera. Någon annan delägare kanske vill kliva av? Efter några år så har du gett samma deal  till kanske 10 bolag, och har kommit in större i 2-3 av dessa. Du har investerat din tid och kunskap, och helt plötsligt sitter du på en liten portfölj av bolag.

Andra exempel

Jag tog ekonomi som exempel, men detta är sant nästan oavsett vilka specialitetskunskaper du har. Är du jurist? Erbjud gratis avtal och rådgivning under ett par år, samt kanske en plats i styrelsen. Elektriker? Slå dig ihop med polaren som ska starta egen målarfirma – kan målarfirman erbjuda tjänster inom det elektriska också utan kostnad för företaget, så kan marginalerna på vissa jobb bli fantastiska. Kan du sökmotoroptimering? Hjälp polaren som driver en ehandel! Äger du egen taxibil? Erbjud polaren att köra ut hans varor som en gratis budbil. Ja du ser säkert vad jag vill komma. Alla personer har kunskaper inom något område. Använd fritiden du har att bygga pyramider!