19 juni, 2024
tom plånbok, dags för ett privatlån?

Vad skiljer privatlån från andra lån?

På marknaden finns det idag flera olika lån att söka och det är inte alltid lätt att förstå skillnaden mellan dem. Privatlån är för privatpersoner och dessa lån kan tas med eller utan säkerhet. Däremot görs alltid en kreditupplysning, vare sig den sker via UC eller annat kreditupplysningsföretag.

Idag är det lättare att söka lån, då det finns andra alternativ än att boka tid hos banken. Det finns idag flera låneförmedlare på marknaden. Oftast kan man fixa ansökan snabbt och lätt via mobilen eller datorn. Efter att man har fyllt i ansökan, så signerar man med mobilt bank-ID. Så fort man är godkänd, så sätts pengarna in på ens konto.

Många tror att man inte kan ansöka om lån då man har betalningsanmärkningar. Detta stämmer däremot inte. Då man ansöker, så tittar låneförmedlaren på ens nuvarande ekonomiska situation. Blir lånet beviljat så kan det förekomma att räntan blir något högre, vilket beror på att ens kreditvärdighet är svagare. 

Fördelar och nackdelar med privatlån

Vilka fördelar och nackdelar man bör tänka på beror på ens livssituation och hur pass ansvarig man är med pengahantering. Nedan listas några, men du kan läsa mer ingående på kreditochfinans.se

Fördelar:

 • Det kan vara en nödlösning, om man är i akut behov av pengar.
 • Man får själv bestämma vad pengarna ska användas till.
 • Du kan låna allt mellan 500 kr och 600.000 kr
 • Möjligheten finns att bli beviljad ett lån trots att man har betalningsanmärkningar 
 • Den totala kostnaden, med ränta och avgifter, får aldrig överstiga det beloppet du lånade. Om du till exempel har lånat 10.000 kr, så får den totala kostnaden uppgå i max 20.000 kr

Nackdelar:

 • Ett privatlån kan leda till att man lever över sina tillgångar
 • Några privatlån ligger under kategorin högkostnadskrediter, vilket innebär en ränta över 30%
 • Det kan tillkomma uppläggningsavgifter

Krav för att kunna ansöka om privatlån

Kraven som finns för att kunna ansöka om privatlån varierar beroende på hos vem du ansöker. Däremot har de flesta låneförmedlare några grundkrav. 

 • Åldersgränsen ligger oftast på 18 år, men det finns några som ställer högre krav. 
 • Låntagaren ska vara folkbokförd i Sverige och i vissa fall svenskt medborgarskap. 
 • Det kan förekomma att man måste visa upp deklarerad inkomst 
 • Man ska absolut inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Vad innebär privatlån utan UC?

Lån utan UC innebär att kreditupplysning görs via annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Creditsafe och Bisnode tillhör de vanligaste som används för låneförmedlare måste nämligen enligt lag alltid göra en kreditprövning. Denna lag finns för att skydda privatpersoner från att ta på sig för höga skulder och för att låneförmedlare ska vara mer försäkrade om att inte gå med förlust.

Fördelen med att inte UC kopplas in är att det blir lättare att få andra lån, som billån eller huslån och du behåller god kreditvärdighet. Nackdelar är dock höga räntor och kort återbetalningstid.