4 december, 2023
Fyra sätt att förbättra din kreditvärdighet

Fyra legitima skäl att låna pengar

”Lån” och ”skuld” betraktas ibland nästan som skällsord bland ekonomiskt ansvarstagande personer. På samma sätt som ränta på ränta gör underverk med sparpengarna orsakar räntekostnaden för en hög skuldsättning att privatekonomin snabbt urholkas. Spara och Placera inser att verkligheten är mer nyanserad än så. Det finns lägen då lån är ekonomiskt försvarbart. Om man ska välja att spara eller låna är inte alltid självklart utan ofta går de två alternativen hand i hand. Vi listar våra fyra favoritargument för att låna pengar.

1. Hävstång på investeringarna

Många investerare belånar sina investeringar för att få ökad avkastning på kapitalet. Genom att till exempel belåna sin aktiedepå uppnås en hävstångseffekt. Att belåna investeringarna är vanligare än vad man kan tro. Både Avanza och Nordnet erbjuder småspararna att belåna sina aktieportföljer. Till och med den ”tråkiga” soffliggarfonden i PPM, AP7 Såfa, använder en hävstång på cirka 15 procent. Detta kom som en överraskning för många på Finanstwitter i en diskussion förra veckan.

En av de främsta anledningarna till att fastigheter är så populära som investeringsform är just möjligheten att belåna fastigheten. Bolån är relativt billiga och fastigheter kan belånas hårt. Det möjliggör en större avkastning på investeringen till en relativt låg kostnad, givet att man investerar på en marknad med goda framtidsutsikter.

Givetvis fungerar hävstången även i nedgång – men åt andra hållet. Därför kräver belåning av investeringarna att risken beräknas noga. Det kan bli aktuellt att dra ner på belåningen i sämre tider. Och speciellt om du har höga lån på ditt boende så kan det vara värt att inte låna pengar till annat, för att helt enkelt minimera din totala risk.

2. Använda pengarna när de behövs

Att låna pengar är ett sätt att få tillgång till kapital när det behövs. Det är en dygd att inte leva över sina tillgångar men det finns faktiskt fall då man behöver låna för att konsumera. Det vanligaste exemplet är bostadsköpet. Få människor i Sverige har möjlighet att köpa en bostad kontant. Genom att ta ett bolån blir det möjligt att köpa bostaden när den behövs, d.v.s. nu. De flesta har inte möjlighet att spara ihop de pengar för ett bostadsköp inom en rimlig tid. Dessutom kan man genom ett bolån satsa på en bostad som man verkligen vill bo i, på en plats som passar.

3. Lånet är billigare än investeringarna

Många privatekonomer tipsar om att amortera på lånen eftersom det minskar risken i hushållets ekonomi. Visst, det kan kännas skönt. Rent teoretiskt kan det vara smartare att använda pengarna till investeringar istället för extraamorteringar om avkastningen på investeringen är högre än räntan på lånet. Ett exempel är CSN-lånet där räntan ligger på 0,16 procent för 2019. Vem som helst kan uppnå en bättre avkastning än så, även när börsen är orolig. Med en väldiversifierad portfölj av P2P-lån till exempel, eller till och med räntepapper. Visst, man måste även ta med ränterisken och risken att investeringen inte går som man tänkt i beräkningarna.

4. Låna pengar för att undvika försäljning av tillgångar

Många som investerar är relativt illikvida. Pengarna finns uppbundna i investeringar av olika slag. Kanske vill man inte sälja sina utdelningsaktier, samlarobjekten eller villan bara för att man behöver extra pengar vid något tillfälle. Det är alltid bra att ha en ekonomisk buffert som kan användas vid behov, men ibland behövs lite mer pengar än så. Då kan det vara lämpligt att ta ett privatlån utifall alternativet är att sälja av sina investeringar.

En tanke på “Fyra legitima skäl att låna pengar

Kommentarer är stängda.