4 december, 2023
Konkurs

Topplista: Bolag i konkurs januari

Under januari 2019 registrerades 488 aktiebolag i konkurs. Detta är en ökning med fem procent. Spara och Placera gillar listor, även när det är negativa nyheter. Här är de 10 största aktiebolagskonkurserna under januari!

Totalt hade 39 av de konkursade aktiebolagen 10 eller fler anställda. Den genomsnittliga omsättningen var 5,1 miljoner.

Best of Brands i konkurs

Modeföretaget Best of Brands i Stockholm AB var månadens största konkursande aktiebolag. Enligt senaste bokslutet omsatte bolaget 272 miljoner kronor, och totalt 129 anställda blir med denna konkurs utan jobb. Denna konkurs var dock inte helt oväntad. Best of Brands har varit under rekonstruktion sedan augusti förra året. Skutan gick tydligen inte att svänga, och företaget fick kasta in handsken.

Byggrelaterat

Tittar vi på topp tio-listan så är det en bransch som verkligen sticker ut! Bolag inom byggbranschen har det tufft just nu. Tvåan på listan, Better Homes Sweden AB, hade en omsättning på 90 miloner kronor. Andra bolag inom denna bransch är ERNet Entreprenad AB på plats fem, AC Golv och Platssättning AB på plats sex, Hyttmo Lod & Våg Byggtjänst AB på plats åtta, Vericon AB på plats nio och slutligen Fjällbetong AB på plats 10.

Hela topplistan

FöretagOmsättningAnställda
1Best of Brands i Stockholm AB273 miljoner129
2Better Homes Sweden AB90 miljoner1
3Centrala Partihallen Aktiebolag90 miljoner37
4Kimex AB82 miljoner25
5ERNet Entreprenad AB68 miloner33
6AC Golv och Platssättning AB49 miljoner41
74 Pro AB45 miloner6
8Hyttmo Lod & Våg Byggtjänst AB41 miljoner24
9Vericon AB40 miljoner0
10Fjällbetong AB37 miljoner3

 

Totalt drabbades 1 524 anställda under januari av konkurser. Det finns en statlig lönegaranti de anställda kan dra nytta av. Denna gäller för samtliga arbetstagare, även visstidsanställda och vikarier. Lönegarantin gäller maximalt totalt åtta månader, varav en månad som konkursförvaltaren har på sig att säga upp och arbetsbefria personalen. Den högsta ersättning som betalas ut är dock 178 000 kr, vilket gör att en högavlönad person snabbt slår i taket. Ofta har personalen också innestående semester, det vill säga det kan handla om stora pengar som man går miste om.

Lagen förutsätter att arbetsgivaren ska medverka, då kan processen gå fort och smidigt. Men ibland vill arbetsgivaren inte alls samarbeta och det saknas underlag för personalens löner. I fall där arbetsgivaren gått under jorden kan det ta upp till ett år innan de anställda får ut sina pengar. De anställda hamnar i en svår situation och får kanske inte heller rätt till a-kassa. Förhoppningsvis har de anställda en sparad buffert så de slipper vända sig till en lånemäklare/låneförmedlare för att klara övergången mellan arbetande och arbetssökande. Ett brygglån vid sådana här händelser är dock såklart ett legitimt skäl att låna pengar.

2 tankar på “Topplista: Bolag i konkurs januari

Kommentarer är stängda.