4 december, 2023
200-dagars glidande medelvärde (även kallat MA200)

Fyra alternativ när börsen når MA200

Stockholmsbörsen har återhämtat sig rejält sedan slutet av december. Den som bottenfiskade då kan fått närmare 10 procent bara i Stockholmsindex. I torsdags förra veckan studsade OMXS30 mot sitt 200-dagars glidande medelvärde (även kallat MA200) underifrån. Index sjönk drygt 1,4 procent. Sänkta tillväxtprognoser från EU-kommissionen bidrog.

Det är många som tittar på MA200 eftersom det ofta ses som en slags vattendelare. Rör sig kurserna ovanför medelvärdet råder optimism, kurserna trendar uppåt. När kurserna dyker ner under MA200 är det ett tecken på marknadsoro. Priserna faller. Det finns nog varken investerare eller traders som uteslutande använder sig av MA200 som köp- eller säljsignal men det är en allmänt vedertagen indikator. Vi på Spara och Placera har fyra förslag på vad man kan göra när börsen närmar sig MA200.

1. Förbered för köp ovanför MA200

Skulle index etablera sig ovanför MA200 kan det ses som köpläge till en lite lägre risk. Det krävs förstås mer än att index bara stänger ovanför medelvärdet för att ge grönt ljus. Vi skulle gärna se att konjunktursignalerna var betydligt bättre för att trycka på köpknappen i dagsläget. Att konkurserna sätter nya rekord i Sverige är ju inget bra omen direkt.

2. Sälj

Om du har behållit dina aktieinnehav fram tills nu men börjat få allt mer ont i magen över den senaste tidens börsoro kan det vara ett utmärkt tillfälle att sälja. Kanske går börsen upp genom MA200, kanske gör den inte det. Det vi vet är att rekylen från slutet av december har fungerat som ett fint plåster på såren. Nu är börsen kortsiktigt överköpt och det kan vara ett läge att sälja om du har för avsikt att kliva av börsen.

3. Gå kort om vi inte bryter MA200

Om börsen inte förmår ta ansats och bryta upp genom MA200 kan det ge läge att gå kort. Studs mot medelvärde på en kortsiktigt överköpt börs kan innebära ett bra utgångsläge. Det är då viktigt att hålla koll på de närmsta stödnivåerna för att säkra positionen i tid. Det är svårt att gå kort och det kan slå om fort. Spara och Placera rekommenderar därför inte denna metod.

4. Fortsätt som vanligt

De allra flesta gör klokast i att inte försöka tajma börsen. Många kör dollar cost averaging och köper aktier varje månad när lönen kommer. Har man en mycket långsiktigt horisont på sitt sparande så spelar det ingen roll om börsen rusar eller kraschar. En enkel och bekymmersfri strategi – om man vet att man klarar att se aktiedepån falla med 30-50 procent eller mer ibland. Denna strategi är den många så kallade utdelningsinvesterare använder sig av.