18 juni, 2024
teknikprylar

5 sätt att hitta billigare teknikprylar

Alla är inte i behov av de senaste och mest flådiga teknikprylarna. Prismedvetna teknikfantaster bör nyttja jämförelsesajter likt PriceRunner och Prisjakt, samt ha vetskap om hur pristrenderna ter sig inom tekniksfären. Utöver detta utgör fabriksåterställda teknikprylar ett kostnadsbesparande alternativ till ett nyinköp.

I den här artikeln fokuserar Spara och Placera på fem tips som alla hjälper dig spara pengar i samband men att du köper en ny teknikpryl. Detta oavsett om du är på jakt efter en tv-apparat, ett hemmabiosystem, en dator eller en bildskärm.

Vi påminner dig dock om att du aldrig ska handla teknikprylar som du inte har råd med. Köp för sparade pengar i stället för att handla på kredit!

#1. Leta efter de billigaste priserna på nätet

Prisjämförelsesajter som Prisjakt och PriceRunner erbjuder kompetenta jämförelseverktyg där du som konsument får möjlighet att jämföra de prisnivåer som är aktuella för tusentals teknikprylar. På de jämförelseportalerna finner du även mer information om de återförsäljare som finns för varje produkt.

Du ser också relevanta produktbetyg och får vetskap om hur väl e-butikerna sköter sina uppdrag gentemot konsumenterna. Både Prisjakt och PriceRunner får betalt om du klickar på en produktlänk, oavsett om du köper eller ej. De visar alla e-handlare. E-handlare som betalar dessa sajterna per klick får en länk, medan de som inte betalar ser ”utgråade” ut.

Läck också märke till att fraktkostnaden ibland är exkluderad i jämförelsesidornas listvyer.

#2. Prenumerera på e-postutskick

Elektronikkedjor likt Elgiganten och Mediamakt erbjuder e-postutskick för medlemmar,. I regel innehåller dessa unika erbjudanden som icke-medlemmar ej får ta del av. Utöver detta bör du även prenumerera på elektronikvaruhusens sociala medie-flöden: Rätt som det är så dyker det upp så kallade ”blixterbjudanden” i dessa kanaler.

På Teknikguiden.se kan du förvisso inte handla produkter, men väl där återfinns ett flertal guider om teknik som är behjälpliga i samband med att du köpt en ny teknikprodukt.

#3. Ta reda på när du bör handla teknikprylar

Det handlar inte bara om var du köper de billigaste teknikprodukterna, utan även om när: mer specifikt under vilken säsong vissa typer av varor är mest fördelaktigt prissatta.

TV-apparater, datorer och bildskärmar är i regel billigast vid slutet av året. Då har vi bland annat Black Friday- samt julreor som de största teknikåterförsäljarna erbjuder. Törs du vänta så finns ju mellandagsrean också för de produkter som inte såldes slut vid julen…

Om det istället är en ny iPhone som lockar bör du vänta tills september, då de äldre modellerna reas ut. Är du i stället ute efter en Samsung så är det i början av mars som gäller.

Som tumregel bör du köpa teknikprodukter i samband med att senare årsmodeller äntrar marknaden. Tänk dock på att de släppdatum som är aktuella för alla typer av teknikprodukter kan ändras utan förvarning. Ovanstående råd kring telefoninköp är alltså mer vägledande än absoluta.

Du kan du välja att betala med ett kreditkort med bra försäkringar (som du givetvis betalar av hela skulden på när räkningen kommer). I många fall ingår shoppingrelaterade förmåner som leveransgaranti och prisgaranti. En pris- och villkorsmedveten teknikspekulant kan här hitta ”intressanta kreativa lösningar” (host host).

#4. Köp fabriksåterställda teknikprodukter

Begagnade teknikprodukter som återställts av antingen en elektronikkedja eller av tillverkaren har enligt somliga ett dåligt rykte. Vi menar att fabriksåterställda produkter håller en god kvalitet, och förutom en kostnadsbesparing om cirka 15 till 50 % i jämförelse med ursprungspriset inkluderas i regel en garantiperiod som ofta motsvarar 12 månader.

Swappie, som erbjuder restaurerade mobiltelefoner samt surfplattor från Apple, bör ses som ett bra alternativ för alla som inte har behov av en fabriksny, handhållen Apple-enhet.

#5. Köp äldre teknikprodukter

Alla större teknikåterförsäljare som återfinns i Sverige erbjuder fabriksnya, men något åldrade teknikprodukter till bra priser. Om du exempelvis tycker att en iPhone 8- eller en iPhone X-telefon räcker gott kan du spara ett flertal tusenlappar i jämförelse med om du hade köpt en av Apples flaggskeppstelefoner.

Exakt samma premiss är aktuell för samtliga teknikprodukter. Om du har is i magen och väntar ett, eller ett par år så hittar du säkert den tv-apparat eller bildskärm du söker till ett betydligt förmånligare pris.