19 juni, 2024
boka billigast hotell är ett bra life-hack

Tre ekonomihack – som fungerar!

Ett life-hack är när du kan hitta på en kul genväg eller ett smart tricks för att göra livet lite bättre, lättare eller roligare. Spara-och Placera ger dig idag tre ekonomiska live-hacks som fungerar – tre supersmarta ekonomihack helt enkelt!

Life-hack 1: Bli inte blåst på hotellpriset!

Vi tar en hotellbokning som exempel, men detta tips går att applicera på många andra saker, som exempelvis hyrbilar och kryssningar. Tänk dig att du ska åka på resa någonstans, du är ute i god tid med din bokning. Hur får du hotellet till rätt pris?

Hotellen prissätter sig lite på dagsform – långt kvar till ankomstdatum kan priset vara både högt och lågt. Senare när det närmar sig resan så kan priset gått både upp och ner beroende på bokningsläge. Ett par dagar innan ankomst kan priset vara jättehögt – eller jättebilligt. Hur gör man att boka till rätt pris?

Lösningen, life-hack #1, är att boka ett avbokningsbart rum långt i förväg till ett pris du skulle vara nöjd att betala. Kolla sedan en gång i veckan om priset gått upp eller ner – har rummet blivit billigare så avbokar du rummet och bokar om! Om inte, så behåller du bokningen. Slutligen kollar du priset en-tre dagar före ankomst om det blivit mycket billigare. Då vet du också säkerligen om du kommer väg på resan, och kan boka ett icke-avbokningsbart rum.

Kolla också under tiden om det kommit ut någon rabattkod för hotell dit du ska åka. Just hotell har en lite ”lustig” prissättning, bokstavligt beroende på väder och vind så kan hotellrumspriserna variera från vecka till vecka, och från dag till dag. Det kan också vara så att ett större event har blivit avbokat i staden, söktrycket på hotellrummen går då ner, och hotellen blir billiga.

Detta gäller kanske inte de stora hotellen i kedjor som Hilton och Radisson, men små ”familjehotell” hyr mycket hellre ut ett rum till ett billigt pris, än att låta ett rum stå tomt.

Lifehack 2: Ta rygg på proffsen!

Du vill spara i aktier, men har inte tiden och kunskapen att göra den fundamentala analys som behövs göras? Det ”tråkiga” sättet är såklart att köpa fonder. Men du ville ju spara direkt i aktier… ett sätt är då att söka inspiration av fondförvaltarna, proffsen!

Låt oss ta fonden Swedbank Robur Ny Teknik som exempel. På fem år har fonden gått upp imponerande 300%! Vad ligger bakom denna fantastiska utveckling? Well, det är bara att titta på listan över de tio största innehaven (som nästan alla fonder presenterar) och söka din inspiration för nästa aktieköp där!

life-hack: Ta rygg på proffsen
10 största innehaven i fonden Swedbank Robur Ny Teknik, avläst 5/9 2020

Life-hack 3: Avbryt onlinebeställningen

Ska du köpa något online? Har du gott om tid? Ett litet knep kan vara att fullfölja hela beställningsförfarandet, där du fyller i namn, adress och viktigast: din epostadress – men du trycker inte på betala! En hel del onlineaffärer, främst utländska, kan då fånga upp dina persondata och skickar dig en rabattkod på din mail för att få dig att fullfölja köpet. Det kan vara 5% rabatt, 10% rabatt, eller kanske ett erbjudande om fri frakt. Genom åren har vi sparat hyggliga summor på detta sätt. Ha dock i åtanke att det fungerar inte varje gång, men en gång på 10 kanske.