4 december, 2023
plånbok med kreditkort

Så hjälper jämförelsetjänster dig att välja kreditkort

Om du letar efter lite förslag i kreditdjungeln kan jämförelsetjänster vara ett utmärkt alternativ, särskilt då du kan se lite hur de olika kreditkorten mäter sig mot varandra. Genom att titta på räntor, fördelaktiga egenskaper och bonuspoäng kan du själv ranka dem utifrån de kriterier du är ute efter vilket underlättar hela processen.

Det är alltid viktigt att hitta rätt kort för de syften du behöver det till. På jämförelsesajter som tex Kreditkortlistan hittar du grundläggande information om respektive alternativ kombinerat med tydliga fördelar som snabbar upp det hela.

Då kreditkort delas upp i olika kategorier kan du även avgränsa dig till endast ett område som du är intresserad av, exempelvis resekort eller drivmedelskort. Genom att läsa denna text får du lite tips om hur du jämfört korten, men också vilka egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till.

Hur du jämför korten med varandra

Några av de viktigaste aspekterna med ett kreditkort är deras användningsområden, alltså om du ska handla, resa eller betala för olika tjänster. Då de alla skiljer sig åt hittar du en uppsjö av fördelar med samtliga alternativ, exempelvis lägre valutpåslag när du befinner dig utomlands, eller bonus på alla köp du gör med kortet. Hos Nerdwallet kan du fördjupa dig ytterligare i kreditkorten som finns tillgängliga på marknaden idag, men också dela upp dem enligt underkategorier som resekort, bonuskort och kort som ger dig en högre andel av återbetalning.

Genom att titta på korten och deras egenskaper bedömer du dem utifrån de faktorer som är relevanta för just dig, något som resulterar i en mer skräddarsydd upplevelse. Detta förenklas ytterligare med hjälp av jämförelsetjänster som tydligt radar upp dem med bilder och skapar en presentation med fördelar, ränteexempel, unika användningsområden samt maximal kreditgräns.

Här nedan har vi skapat en lista på egenskaper som du bör titta på i första hand när du jämför olika kort med varandra:

  • Hur mycket årsavgiften ligger på, eller om du kan undvika den helt och hållet.
  • Hur många räntefria dagar som ingår.
  • Vad räntan är för respektive kort, eller om det finns ett spann av räntebelopp som varierar beroende på din kreditbedömning.
  • Vilka villkor du behöver ta hänsyn till. Dessa kan exempelvis vara om det krävs en fast anställning eller inte, hur stor årlig inkomst som behövs, samt hur gammal du måste vara för att få ansöka.
  • Vad kreditbeloppet är och om gränsen går att öka upp i framtiden.
  • Vilka extra förmåner ingår? Till exempel bonus på köp, avgiftsfria uttag, rabatter och så vidare.

Efter att du jämfört korten kan du även gå igenom om de innehåller reseförsäkringar, avbeställningsskydd och andra plus innan du bestämmer dig. Det kan också vara läge att se om de erbjuder e-faktura som du ansluter kortet till via din internetbank.