16 juli, 2024
Fem sätt att ta sig ur skuldfällan

Ett par alternativ till samlingslån

Vi har tidigare skrivit artiklar om att du som har många olika smålån ska försöka samla dessa i ett enda större lån, ett så kallat samlingslån.  Tanken är att du ska ta ett lån med betydligt lägre ränta än alla olika smålån och krediter du kanske har nu. Avgifterna på flera olika smålån blir riktigt höga till slut, och (den effektiva) räntan kan vara brutal på de värsta krediterna.

Men finns det några alternativ till samlingslånen, och vad mer kan man göra för att sanera sin ekonomi?

Bostaden

Äger du din bostad, i form av villa eller bostadsrätt? Kolla i så fall med banken om det går att utöka belåningen på bostaden (för att betala av småkrediterna)! Räntan på bostadslån är nämligen betydligt lägre än på blancolån och andra krediter. Orsaken är ju att banken har säkerhet i bostaden för sitt lån, medan lånegivaren inte har någon säkerhet i de andra lånen. Räntan du betalar är nämligen mer eller mindre kostnaden för risken att lånegivaren inte får betalt.

Hyr du bostaden? Kolla om du inte kan byta bostad, och på så sätt få en billigare eller bättre lägenhet. Med bättre menar jag här en lägenhet som ger dig mer utrymme i livet. Har du kanske en timmes resa till jobbet nu. Du kanske måste ha en bil för att få ihop livspusslet?. Tänk om du skulle kunna flytta närmare jobbet, så att du kunde gå eller cykla till jobbet? Även om hyran kanske blir högre, så spar du tid. Tid som du kan göra annat på, exempelvis jobba övertid, och på så sätt öka inkomsterna. Du kan också i så fall kanske göra dig av med bilen – bilen är en riktig pengabov som kostar massor i drivmedel, försäkring och värdeminskning!

Rätt attityd till krediter

Du har kanske satt dig i situationen för att du har köpt en massa saker på avbetalning. Först och främst, kolla noga på avbetalningsfakturorna på den där teven, dataspelet eller telefonen. Är det någon av dessa som inte har någon ränta eller andra avgifter, som en fakturaavgift? Lägg dessa i en hög – dessa ska du såklart inte baka in i ett samlingslån, då går du ju från noll ränta till låg ränta.

Vidare, finns det några krediter som har ett väldigt lågt belopp kvar att betala? Gör allt du kan för att betala av dessa! Titta dig runt i bostaden, finns det någonting du kan sälja för att få in cash att betala av dessa krediter? När banken ska ge dig ett lån, så tittar de på många olika parametarar, och en av dessa är antalet krediter du har. Kan du få några tiondels lägre ränta genom att ha betalt av två småkrediter i förväg så har du vunnit mycket.

Slutligen, vi måste ha rätt attityd framöver till krediter! Annars är risken stor att du kommer hamna i samma sits igen framöver. Du får aldrig någonsin framöver använda krediter för konsumtion! Vill du köpa en dator, så måste du spara ihop pengarna till den innan köpet. Inte på kredit.

Det finns några undantag till den här principen. Du får ta lån för investeringar, men inte till konsumtion. Kan du alltså motivera för dig själv, utan att ljuga, att du behöver datorn för jobbet – varsågod och ta lånet.  Har du på riktigt inkomster från datorn, exempelvis ett extraknäck som du kan tjäna pengar på, så är din dator ditt verktyg för detta. Ett annat exempel kan vara bilen – behöver du verkligen bilen? Behövs den för att ta dig till jobbet, så är det en investering. Behövs den för att ta dig till hobbyn, så är det ingen investering. I det första fallet är det okej att ta ett lån för den, i det andra fallet får du spara tills du kan köpa bilen kontant.

En in, två ut

Det är så lätt att öpa saker. Det är så svårt att göra sig av med saker. Du har massvis med saker som bara ligger och tar upp utrymme, och som du aldrig använder. Om du lever efter principen en in, två ut, så kommer du få mycket mer harmoni och plats i ditt liv. Dettta betyder – för varje sak du köper in, så ska två saker ut ur lägenheten eller huset! Ska du köpa en ny tröja, så ska du göra dig av med två klädesplagg. Ska du köpa enny bok, så ska du göra dig av med två gamla. Givetvis kan du göra dig av med två böcker mot en tröja, eller två byxor mot den senaste romanen. Så länge som prylbördan minskar, inte ökar!

Givetvis ska du försöka sälja dessa saker du gör dig av med. Ditt skräp är faktiskt någon annans skatt. Dessa pengar du får in på försäljninarna ska du använda att betala av på de gamla lånen du har.