26 juli, 2024
Hur tar du dig ur skuldfällan

Fem sätt att undvika skuldfällan

Vi har tidigare skrivit om olika sätt att ta sig ur skuldfällan. Det är förstås bra om man kan undvika att hamna där över huvud taget. Spara och Placera tittar på fem sätt att undvika att hamna i skuldfällan.

1. Gör en budget

Börja med att ta kontroll över din ekonomi. Grundprincipen är enkel: Så länge intäkterna är större än utgifterna behöver du inte låna. Om du inte lånar kan du inte hamna i skuldfällan. För att det ska fungera i praktiken kan du behöva göra en budget. Vårt förslag är att du håller budgeten på en ganska enkel nivå. Då är det lättare att leva upp till de mål som du satt upp.

Ange vilka fasta utgifter du har varje månad. Hit hör till exempel hyra och försäkringar. Bestäm sedan hur mycket du kan lägga på matinköp, restaurangbesök, nöjen med mera. Därefter ser du till att inte göra av med mer pengar än vad du angett för varje kategori. Det finns även program och appar som hjälper dig att skapa en budget och hålla koll på dina utgifter.

2. Håll koll på lånen

Först och främst: försök att inte ta några nya lån. Lån kostar alltid pengar. De fungerar som ett omvänt sparande där ränta-på-ränta-effekten gynnar långivaren. Om du redan har flera lån försök då att betala av de dyraste först. Ibland kan det även löna sig att betala av småskulderna. Då förbättras din kreditvärdighet och du kanske kan förhandla fram bättre villkor på dina större lån. Ta aldrig ett nytt lån för att betala av ett annat. Då är det bättre att ta ett samlingslån.

Om du verkligen måste låna bör du fundera över vilken typ av lån du ska välja. Nu för tiden är det lätt att låna pengar utan UC. Det är inget fel med det i sig. Genom att undvika UC håller du din kreditvärdighet intakt vid en ny låneansökan. Bra kreditvärdighet gör att du kan få bättre lånevillkor. Problemet är att det är främst snabblån som erbjuder lån utan UC. Om du verkligen måste ta ett lån försök då i första hand att utöka bolånet. I andra hand är ett vanligt privatlån troligtvis det bästa valet.

3. Skaffa dig en buffert

Stalltipset för att undvika dyra lån är att skaffa sig en sparbuffert. Det är en summa pengar som du har på ett vanligt bankkonto. Om du får en oförutsedd utgift tar du pengar ur bufferten istället för att låna. I samband med löning fyller du på bufferten igen till dess att den uppnått sin ursprungliga nivå. Hur mycket pengar du bör ha i bufferten beror på dina omkostnader och hur stor säkerhet du vill ha. En månadslön kan vara ett riktmärke.

4. Tänk som en investerare

Många hamnar i skuldfällan för att de är inställda på att konsumera. Egentligen är det ganska lite av det som vi köper som faktiskt behövs. Fundera på om du verkligen behöver alla de dyra nya prylar som grannen köper. Vad du än gör – låna inte för att konsumera! Istället för att ständigt spana efter nästa pryl att köpa kan du tänka som en investerare. Försök att lägga undan mer och mer pengar varje månad. Investera dem i aktier eller i något annat betydelsefullt. Det handlar om att ändra mindset helt och hållet. Investera istället för att konsumera.

5. Var proaktiv för att undvika skuldfällan

En bidragande anledning till varför folk hamnar i skuldfällan är att de missar att betala sina räkningar i tid. En obetald räkning medför genast dyra påminnelseavgifter och inkassoavgifter. I värsta fall hamnar ärendet hos Kronofogden och då blir det ännu dyrare. Det blir som en snöbollseffekt. När snöbollen kommer i rullning blir den bara större och större. Ett annat exempel är trafikförsäkringen på bilen. Det kan bli mycket dyrt om du missar att betala den. Då kostar det över 100 kronor per dag i straffavgift!

Lösningen: var proaktiv! Betala gärna räkningarna så fort de kommer eller schemalägg en betalning i internetbanken.