30 september, 2023
Riksgälden tog aktier i Saab Automobiles dotterbolag Saab Parts som säkerhet för ett företagslån

Företagslån: Så funkar det

Inte bara privatpersoner kan behöva låna pengar. Minst lika vanligt är det att företag behöver finansiering. Nyemission är såklart ett alternativ att finansiera företaget, men om ägarna inte vill bli utspädda så kanske de ser sig om efter ett företagslån. Spara och Placera går idag igenom de vanligaste låneformerna som är tillgängliga för företag.

 

Företagslån med eller utan borgen

Bedriver du din verksamhet i form av enskild firma? Sorry, du kan inte få något företagslån. En ensklid firma är inte en egen juridisk person som ett aktiebolag. Du kommer vara tvungen att leta efter ett privatlån av något slag. Vid årsskiftet sänks aktiekapitalkravet i nystartade aktiebolag från 50.000 kr till 25.000 kr. Ta och fundera på om det inte är läge att ombilda din verksamhet till ett aktiebolag i stället för att driva det som enskild näringsverksamhet!

När man går med mössan i handen till banken för att låna pengar till sitt aktiebolag, så kan man räkna med att banken kommer vilja att någon person går i borgen för lånet. Om företaget inte kan betala tillbaks sitt lån, så vill alltså banken ha någon person de kan plocka pengarna av. Vanligtvis behöver denna, eller dessa, personer borga för hela lånebeloppet, men det finns undantag. Exempelvis så kan Almi ge mindre lån för affärsutveckling där man borgar för 10%-20% av lånebeloppet.

Företagslån med eller utan säkerhet

Givetvis så kan bankerna ta annan säkerhet för sitt lån än direkt borgen. Här har det stor betydelse vad företaget lånar pengar till. Om företaget lånar pengar för att exempelvis köpa mark, så brukar det gå lätt att lämna en inteckning i marken som säkerhet för lånet. På samma sätt kan en affär kanske låna pengar för att köpa ett lager av varor, genom att sätta dessa varor i pant. Att däremot låna pengar för en mycket specialiserad maskin kan vara svårt, utan att gå i borgen. En specialiserad maskin är ju mycket svår att sälja, och det är inte säkert att det ens finns något andrahandsvärde!

Slutsatsen är att ju enklare det är att sälja underliggande säkerhet, desto lättare är det att få lånet. Ett känt exempel på en mycket hög skala är när Riksgälden lånade ut pengar till Saab Automobiles, och tog säkerhet i Saabs dotterbolag för reservdelar.

Alternativa lån: Checkkredit och Factoring

Om företagets pengabehov inte är långsiktigt, utan av mer temporär karraktär, så kan det vara läge att använda sig av en checkkredit eller av factoring:
  • Checkkredit är ett gammalmodigt namn, vem skriver checkar nuförtiden? Vad det är: Jo du får en möjlighet att ”övertrassera” företagets bankkonto, en kredit som du kan använda när och om du behöver det. Checkkrediten är på ett bestämt belopp. Du betalar ränta när och om du använder den. Oftast behöver någon person borga för checkkrediten, i alla fall i mindre företag.
  • Factoring är när du säljer, eller belånar, företagets fakturor. Det kan vara en praktisk lösning när du har temporär cashflowproblem. Du kanske har sålt en maskin till en kund, och får betalt om 60 dagar. Du har dock själv en 30-dagars betalningsfrist till din leverantör. Att vara ”kundens bank” under en månad är inget roligt. Här kan det vara läge att titta på att kanske sälja eller belåna fakturan hos ett factoringbolag.