16 juli, 2024
15 idéer att tjäna pengar online

Tjäna pengar hemifrån – 15 idéer till extra pengar

Har du en hobby du tror du kan tjäna lite extrapengar hemifrån med? Behöver du lite extra slantar för en resa eller för att köpa någon ny pryl? Många har redan nu en liten extra inkomst online. I vissa fall är det enkelt att skaffa sig en liten ”sidehustle”, i andra fall krävs det ett ganska så stort arbete. Spara och Placera ger dig idag våra 15 bästa tips hur du enklast kommer igång med att tjäna pengar hemifrån. Helt enkelt skaffa dig en alternativ intäktsström med ett hemmajobb vid sidan om ditt vanliga arbete!

Hur mycket pengar kan du tjäna hemifrån?

Som alltid med arbete så finns det inga enkla ”bli rik snabbt-sätt”. Det är svårt att säga exakt hur mycket pengar du kan tjäna på att jobba hemifrån. Det hela beror helt och hållet på hur mycket tid du är villig att lägga ner, och hur talangfull och duktig du är. Det handlar också om din tidshorizont – behöver du en liten slant nu, eller är du beredd att jobba mycket för en större inkomst senare?

Att tjäna penar snabbt hemifrån går, men summorna vi pratar om är i så fall  kanske ganska blygsamma. Ett exempel är betalda undersökningar, som kan ge mellan 10-50 kr för kanske en kvarts arbete. Andra extraknäck som ett freelancerjobb kan du tjäna betydligt mer på, men då tar det tid att bygga upp ett bra rykte och finna dina kunder. För att gå efter de riktigt  stora pengarna och jobba hemifrån på heltid så kanske du ska starta en kanal på Twitch eller Youtube. Då pratar vi lång tid att bygga upp en stor följarskara, men ersättningen har ju potential att bli därefter!

15 sätt att tjäna extra pengar hemifrån seriöst

1: Betalda undersökningar

Många företag vill veta vad deras (potentiella) kunder tycker och tänker om företaget. Det kan vara så enkla frågor som om man känner till företaget och hur man rankar det i förhållande till dess konkurenter. Har man sett deras senase reklam, och vad tyckte man om den? Det kan också vara frågor som exempelvis hur företagets nya logotype uppfattas, hur deras miljöarbete uppskattas och liknande ”mjuka” värden. Företagen går då till ett undersökningsföretag som erbjuder betalda enkäter online.

Du anmäler dig till dessa undersökningsföretag, och de hanterar undersökningarna och betalar ut din ersättning. Pengarna du tjänar på detta är inte stora, en tia eller ett par, kanske upp till 50 kr per undersökning som max, men det tar kanske en kvart att göra den – och det är ju någoot du kan göra när du exempel sitter på bussen eller hemma i tv-soffan!

2: Tjäna pengar hemifrån med en blogg

Att starta en blogg kan vara ett bra sätt att tjäna extra pengar hemifrån. Tekniskt sett så är det inte svårt – att slänga upp en sajt i WordPress går fort, och det kostar inte mycket. Innehållsmässigt kan det dock vara ett stort besvär! Se till att du bloggar om något du tycker är roligt, så roligt att inkomsterna är sekundära. Det kan kanske vara ny teknik, frimärkssamlingen, ekonomi, matlagning eller vad som helst. Problemet är att få läsare till bloggen, en blogg utan trafik har inget monetärt värde.

Inkomsterna från bloggandet kan exempelvis komma från ”frivilliga donationer” (som skall beskattas enligt senaste info från Skatteverket), reklam, sökmotorsamarbeten eller affiliateverksamhet (se punkt #5). Alla dessa bygger ju på att du har trafik till din blogg. För att få det så måste du byta länkar med andra bloggare så att folk (och Google) hittar till dig!

Tjäna extra pengar hemifrån genom att blogga
Gillar du att skriva? Starta en blogg!

3: Starta en Youtube eller Twitch-kanal

Twitch, Youtube (eller för den del andra sociala media) är ett utmärkt sätt att tjäna extra pengar hemifrån. Tro dock inte att det bara räcker att streama lite dataspel på Twitch eller göra en tafflig Youtubevideo så ska du bli rik. Det krävs ett stort arbete att producera en kanal med mycket hög kvalitet. Dålig kvalitet ger inga tittare, och inga tittare betyder inga reklamintäkter. Kan du däremot nå väldigt många tittare så har du stora inkomstmöjligheter.

Här inser man snabbt att svenska språket är ett väldigt litet språk med bara 10 miljoner potentiella tittare. Ska du tjäna stora pengar så satsa redan från start på engelska, spanska, arabiska, tyska, franska, kinesiska eller ryska! Engelska ligger väl närmast till hands Men har du kunskapen i säg spanska så ska du inte alls underskatta möjligheten att vinkla dig mot den marknaden!

4: Jobba som en frilans

En frilasare är någon som tar sig för uppdrag utan att vara fast anställd. Det är mycket vanligt inom journalistjobb. Gillar du att skriva? Då har du stora möjligheter att jobba som frilansare!

Ditt stora problem är att hitta kunderna. Det finns många vägar att gå: Ett sätt kan vara att på förväg bestämma dig för vad du vill skriva om (proaktivt) och därefter kontakta olika tidningar och magasin och försöka sälja in idén. En annan väg att gå är att kontakta tidningar (exempelvis utländska) och sälja in dig som ”deras man i Sverige”. Helt enkelt någon som kan komma med reportage och fördjupande artiklar på dagsaktuella händelser i Sverige (reaktivt). En tredje väg är att etablera dig som den stora experten inom ett område. Då ska tidningarna komma till dig när de vill ha fördjupande texter.

Ovan gav jag exempel inom journalistisk text, men det finns såklart många andra möjligheter: Fotografi, grafisk formgiving och programmering är andra konsulttjänster som lämpar sig utmärkt för denna arbetsform.

5: Affiliatemarknadsföring och Facebook ads

När man säger affliatemarknadsföring så tänker man spontant att man ska länka till något företags produkter via sin blogg (se punkt #2). Men affiliatemarknadsföring är mycket mer än så. Så fort du säljer något företags produkter mot provision så är du deras affiliate, oavsett om du knackar dörr, delar ut reklamlappar eller liknande.

En delmängd av detta kan till exempel vara att hjälpa företag med sin marknadsföring på Facebook. Endera som frilansande Facebookkonsult (se punkt #4) eller direktarbetande affiliate. Signa upp på deras affiliatesystem, skippa mellansteget med bloggen och jobba direkt genom att köpa reklamplatser på Facebook och driv trafik till företaget (kontrollera dock att detta är okej enligt deras affiliateavtal, i vissa fall är det emot reglerna). Är du duktig så är detta ett bra sätt att tjäna pengar hemifrån.

6: Tradeing (aktier, CFDs etc)

Ett sätt att jobba hemifrån är som vi tidigare skrivit i många inlägg att jobba som daytrader. Oavsett om du handlar med råvaror eller valutor i form av CFDs, eller aktier på vanliga börsen, så gäller det att ha ett ”informationsövertag” mot övriga börsen. Tro inte att daytradeing är att klicka lite knappar och köpa lite aktier på morgonen och sälja på kvällen. Du måste vara snabb, reagera på minsta lilla ny information och specialisera dig. De flesta daytraders förlitar sig på TA, Teknisk Analys.

7: Skriv och sälj en e-bok (eller bok)

Vill du tjäna pengar snabbt hemifrån så är kanske inte bokskrivandet det som man tänker på först. Det tar lång tid att skriva en roman. Men – se på våra populära författare, lyckas man nå ut till en stor publik så kan belöningen bli rejäl.

En e-bok däremot tar inte åratal att skriva. Det kan vara en kortare bok om ett specifikt ämne. Ta exempelvis den här artikeln du läser nu om att tjäna pengar online. Den är på cirka 2.500 ord och skrapar bara på ytan kring varje exempel. Gör om den till 25.000 ord, författa den på ett av de större språken (vars användare kanske inte är så duktiga på Internet heller) och publicera på Amazon. Varsågod, lycka till, den konceptidén bjuder jag på!

8: Tjäna pengar online på dina språkkunskaper

Du kan något som andra inte kan. Jag lovar dig, du har någon kunskap som andra skulle vilja lära sig. Du kan tjäna extra pengar snabbt hemifrån genom att lära ut detta online, med hjälp av en webkamera och en Internetuppkoppling!

Men jag kan inget speciellt, säger du kanske? Jasså – du läser ju den här texten, alltså kan du svenska! Det finns många människor på vår jord. Garanterat finns det någon som vill lära sig svenska språket, eller som vill lära sig våra seder och bruk före de flyttar hit. Eller någon som bara vill prata med någon och få tips om vad man skall göra när man är turist i Stockholm eller Göteborg.

Problemet är att hitta kunderna – men det finns sajter som förmedlar dessa kontakter en Googling bort!

Ett annat sätt att tjäna pengar på dina specifika språkkunskaper är att jobba hemifrån som chattoperatör. Du hjälper då företag, både svenska och utländska, med att hålla ordning i chatkonverastioner och svara på kundfrågor. Du ser till att företagets kunder har en positiv upplevelse av företagets plattform och på så sätt bidrar till en bra kundresa.

Ju fler språk du behärskar, desto bättre, men det finns många ställen du kan jobba hemifrån som chatoperatör bara på svenska. I vissa fall erbjuds fulltidsarbete, medan i andra fall kan man mer se det som ett extraknäck.

9: Minska på utgifterna med cashback

Alla pokerspelare vet om att pengar du inte förlorar är lika mycket värda som pengar du vinner. Samma sak i vardagslivet! Pengar du inte slösar bort är (minst) lika mycket värda som pengar du tjänar. Ett mycket enkelt sätt att spara pengar är att se till att på något sätt få cashback när du handlar.

Vi har tidigare skrivit om att man kan få 1-2% cashback på olika kreditkort, till exemel när du tankar bilen. Ett annat sätt om du handlar online är via olika cashbacksajter. Coop har några samarbetspartners via sin portal, SAS har några via sin osv. Kolla upp alla kundklubbar du är med i. Den bästa för oss svenskar är dock Refunder.se. Här kan du få upp till 10% återbäring på väldigt många köp som du ändå skulle göra online.

Blir du medlem på Refunder.se och anger vår kompiskod sparaochplacera när du registrerar dig så får du 50 kr extra när du handlat för 100 kr inom 45 dagar. Bäst utväxling får du såklart om du kombinerar Refunder.se med ett kreditkort som också har någon fom av återbäring. Cashback är helt enkelt pengar tillbaka på de köp du ändå skulle göra.

10: Sälj gamla prylar

Kika i garderoben, på vinden och i källaren. Du har massor med prylar som du inte använder, som bara ligger och tar plats. Det är helt galet ibland, lägenhetspriserna i Stockholm kan vara på 100.000 kr per kvadratmeter. Samtidigt så stuvar vi saker i en garderob på två kvadratmeter, bara för att vi har sakerna. Det blir väldigt dyra prylar det där…

Du kan sälja dessa saker på loppis, eller på Blocket, e-bay eller Tradera. När du kommer igång med denna handel så kanske du får blodad tand, och vill fortsätta. Speciellt om du har något specialintresse. Gå i så fall på loppis eller på Myrorna och Röda Korsets recyklingställen. Köp prylar billigt och sälj dyrt online.

11: Bli en influenser på Instagram

Det är inte lätt att bli en influenser på Instagram (eller TikTok eller andra sociala plattformar). Men det går! Speciellt om du kombinerar det med bloggande (#2) eller Youtubande (#3) så finns det möjlighet att nå en stor publik. Det krävs dock att du har en ”talang” att visa upp – eller är en snygg tjej eller kille som gillar att synas och höras. Sex säljer, så enkelt är det.

12: Gillar du att fotografera? Sälj foton online

Om ovanstående tips #11 var att ”sälja foton på dig” så är detta tips att sälja foton som du har tagit. Endera kan du sälja foton på beställning till tidningar och media som en freelancer (#4), men du kan ju också ta foton i förväg som du laddar upp på olika sajter (tex istockphoto, shutterstock, pixabay etc) som folk kan köpa för bland annat illustrationer i sina bloggar eller produkter. Alla fotona som finns i den här artikeln har jag exempelvis hämtat från Pixabay.com

13: Skapa din egna pengamaskin

Ränta på ränta är världens åttonde underverk, sägs det. Till skillnad från tradeing (#6), dvs aktivt handlande på börsen), så handlar en pengamaskin om att du investerar dina inkomster i aktier, som i sin tur ger en avkastning. Kan du spara  1000 kr i aktier per månad så har du, med ränta på ränta, en miljon i kassan efter 28 år. Tänk vilken skillnad det gör att komma ut i pensionslivet som miljonär eller ej!

14: Jobba hemifrån som Social Media Manager

Ett frilansjobb som du kan sköta hemifrån är Social Media Manager. Du har hand om ett eller flera företags sociala medier, som Facebook, Twitter och Instagram. Du läger ut nyheter, svarar på kundfrågor och lotsar kunderna till rätt butik eller till e-shoppen på nätet.

Tjäna pengar hemifrån seriöst som Social Media Manager
Tjäna pengar hemifrån Social Media Manager åt olika företag

För många företag är sociala medier något som sköts ”med vänster hand” – de är för små för att anställa en person som enbart jobbar med detta, samtidigt som de inser att det är en viktig kanal till kunderna. Här kommer du då in! I och med att du erbjuder dina tjänster till flera olika företag (som inte konkurrerar med varandra, viktigt!) så blir prislappen som varje uppdragsgivare betalar dig inte så stor per månad. Samtidigt kan du tjäna pengar hemifrån seriöst genom att flera olika uppdragsgivare tillsammans genererar en bra lön.

15: Betting online – ett sätt att tjäna pengar hemifrån!

Vi avslutar med ett tips som kanske är en liten ögonöppnare. Ja, det går att vinna pengar på betting online. Det krävs ”bara” att du är bättre än spelbolagen att värdera chanser och odd. Det är minsann ingen lätt sak, men har du ett informationsövertag på något sätt så är det möjligt.

Ta en tennismatch mellan Roger Federer och en medelmåtta som exempel. Precis alla kan räkna ut att Federer bör vinna matchen. Svenne Trähatt spelar därför på Federer. Men för att tjäna pengar på sportsbetting så måste du ta stor hänsyn till oddsen. Säg att Federer står i 1.05 i odds, och motståndaren 15 gånger pengarna. Du spelar igenom matchen ”i huvudet” massvis med gånger, och kommer fram till att Federer bör vinna 9 gånger av 10. Med de förutsättningarna, vad spelar du på då? Jo – motståndaren!

Om du spelar 100 kr på Federer tio gånger, och din sannolikhetsbedömning är rätt, så vinner du 5 kronor 9 av gångerna och förlorar 100 kr en gång, för en total förlust på -55 kr. Om du i stället spelar 10 kronor på motståndaren i dessa tio matcher så förlorar du 10 kr 9 gånger (minus 90 kr) men den tionde gången vann du 140 kr, för en total vinst på 50 kr.

Hade du däremot ansett att Federer vinner 29 gånger av 30? Ja i så fall ska du med samma förutsättningar spela på Federer!

Fördelar och nackdelar att jobba hemifrån

Spara och Placera hoppas med denna artikel ha gett dig lite inspiration hur du kan jobba och tjäna extra pengar hemifrån. Det är inte alls omöjligt, och hemarbete har många fördelar. Du har inga transportkostnader, du är din egen chef, och så här i Coronatider slipper du träffa och bli smittad av andra människor. Du har faktiskt möjligheten att sköta jobbet varifrån du vill – hemifrån, på cafet eller på stranden i Söderhavet.

Nackdelar finns såklart också. Det krävs disciplin att skilja på jobb och fritid när man jobbar hemifrån. Du måste ta hand om din egen pensionslösning. Men oavsett om du bara är ute efter att tjäna lite extrapengar hemifrån eller tänker dig motsvarande en heltidstjänst så hoppas vi att den här artikeln visat att det är fullt möjligt att uppnå!