30 september, 2023
Ibland kan det vara bra att göra bytesaffärer med varandra. Ibland är det däremot en riktig dålig idé att byta tjänster eller varor. Låt oss förklara!

Ska vi byta tjänster med varandra?

Ibland kan det vara bra att göra bytesaffärer med varandra. Ibland är det däremot en riktig dålig idé att byta tjänster eller varor. Låt oss förklara! Om ni liksom Spara och Placera är födda på 70- eller 80-talet så har ni säkert hört eller sjungit Hans Alfredssons barnvisa ”Ska vi byta grejjor?

”- Jag byter min leksaksbil mot en rostig skruv, rostig skruv mot en cykelpump, cykelpump mot en Morakniv, Morakniv mot en…”

Låna inte ut pengar till släkt eller vänner

Vi läste en artikel på Moorebanker.se med rubriken ”Därför ska du aldrig låna av vänner eller familj”.  I sak håller vi väl med, om vi får byta ut ett enda ord: Låna aldrig ut pengar TILL vänner eller familj. Eller rättare sagt – om du lånar ut pengar till någon i släkten eller vänskapskretsen, så ska du mentalt se detta som en gåva. En gåva, som om du har tur får tillbaks någon gång. För det är inte värt att låta pengar komma emellan vänskap eller blodsband. Förr eller senare lånar du nämligen ut pengar till någon som inte kan betala tillbaks.

Inte byta tjänster mellan företag

En vän till oss berättade hur hans fru och hennes bästa vän olyckligt nog hade kommit i luven på varandra över tjänstebyte. Det var något så fånigt som att ena firman skulle få hyra in sig gratis i den andra firmans lokal ”då och då”, mot att den första firman skötte städningen. Båda var tydligen enskilda firmor… Man ser direkt vad som kan gå fel här: Inget definierat avtal om vad ”då och då” innebar, och ingen definition på hur ofta städningen ska ske.

Vad man såklart borde gjort var att sätta en prislapp på de båda delarna. Säg att lokalhyran hade blivit en tusenlapp per gång, och en städning har ett värde på en femhundring. Därefter försöker man balansera så att det går ungefär jämnt ut vid varje månad, men överskjutande belopp faktureras månadsvis. Att på detta sätt byta tjänster med varandra ger ju bättre likviditet i företaget. Ha dock i åtanke att om ni samarbetar med varandra på detta sätt, men att momssatserna är olika höga på era tjänster, så kommer Skatteverket att bli sura.

När privatpersoner är inblandade

När privatpersoner är inblandade så finns ”möjligheten” att spara pengar. Väldigt mycket pengar! Det lilla problemet är tyvärr att det är olagligt. Skatteverket vill ha sitt. Spara och Placera vill inte på något sätt uppmana till skattebrott. Däremot har vi räknat på hur mycket skatt det går åt för säg en jurist att plocka ut en lön, för att sedan betala en snickare ombyggnad av köket. Pengar som sedan snickaren plockar ut för att gå till juristen och få sitt äktenskapsförord och testamente fixat. Staten tar nästan hela kakan!

Tänk om snickaren och advokaten i stället vore goda vänner privat *host host* och kunde hjälpa varandra kompisar emellan. Vinsten kan i så fall bli stor.