16 juli, 2024
Interim chef

Interim chef

Funderar du på att hyra in en erfaren chef under en begränsad tidsperiod? Ordet interim kommer latin och betyder tills vidare. Idag är det vanligt med bemannings- och konsulttjänster, och behovet av interim chefer har ökat. Att anställda en interim chef kan erbjuda en tillfällig avlastning och erbjuda en högre kompetens än vad som finns i företaget eller organisationen för tillfället. Att hyra in kompetens kan vara ett bra sätt att återinvestera i sin verksamhet och ta företaget till nästa nivå.

Att hyra en interim chef kan vara en perfekt lösning om det av någon anledning inte går att anställa en person eller om en speciell kompetens krävs för att genomföra ett projekt. Flexibilitet är viktigt i dagens värld och en interim chef kan stötta medarbetare när de ställs inför nya krav och utmaningar tills förändringarna är genomförda. Ibland kan de även vara svårt att tillsätt en tjänst och en interim chef kan då vara en tillfällig tillgång tills den nya chefen tillträder.

Vad kostar det att hyra en interim chef?

Det kan vara dyrare att hyra en interim chef än att anställa en person. Genom att planera innan du hyr en interim chef kan du minimera kostnaderna. En fördel är att du får ett arbete utfört som ingen annan i ditt företag eller organisation har kompetens att genomföra just nu. En interim chef behövs inte anställas på 100 procent, vilket ger dig en chans att utnyttja resursen på ett effektivt sätt. Interim chefer kan anställas för projekt både inom privata och offentliga verksamheter.

Hur väljer du en interim chef

Idag använder en del små såväl som mellanstora förtag interim chefer som arbetar några dagar i veckan. En lösning som passar när det kan vara svårt att motivera kostnaden att heltidsanställa en chef. Det är viktigt att välja en interim chef som är erfaren och har den specialistkompetens som krävs för att snabbt kunna sätta sig in i arbetsuppgifterna. Personen ska även ha ledarskapserfarenhet och förmågan att snabbt kunna identifiera förutsättningar som krävs för att genomföra ett projekt.