19 juni, 2024
Driv ditt konsultbolag som ett aktiebolag!

Aktiebolag – inte enskild firma!

Vi har länge tjatat att om du ska starta ett eget företag så ska du driva det som ett aktiebolag, och inte som enskild firma. Coronakrisen bevisar det än en gång!

Aktiebolag

Det finns ingen ekonomisk anledning till att inte driva ditt företag som aktiebolag. Kravet på aktiekapital är sedan årsskiftet bara 25.000 kr. Kan du inte skaka fram detta belopp för uppstarten (som du dessutom exemepelvis kan placera i aktier via en kapitalförsäkring, eller i inventarier) så ska du inte starta företag. Sorry, men då har du inte vad som krävs för företagande! Oavsett hur bra idé du har för ditt företagande.

Fördelarna däremot med ett aktiebolag är många. Bara som exempel utifrån Coronakrisen: Så länge du sköter skatter och avgifter, och håller koll på om det är dags att göra kontrollbalansräkning, så kan du i värsta fall konkursa dig ur dyra lokaler och andra avtal. Javisst, redan satsade pengar är förlorade, men nu handlar det om att skydda din privatekonomi från än värre förluster. Som pokerspelaren säger – dont throw good money after bad money.

Ett annat exempel från Coronakrisen är att du faktiskt är anställd av ditt aktiebolag. Det betyder att du kunde permittera dig själv, och omfattas av korttidsarbetet/permitteringsstödet nu under 2020. Något som hipstern som ”frilansar i sin egna låda” inte kunde. Du behandlas som vilken anställd som helst.

Dotterbolag

En annan lärdom som kan tas ur Coronakisen är möjligheten att lägga olika verksamheter i separata dotterbolag. Även om verksamheterna är väldigt lika så kan detta vara en fördel. Säg att ditt bolag äger ett antal butiker – om varje butik är ett eget aktiebolag så är du betydligt bättre skyddat än om ditt bolag driver alla butikerna direkt. Du kan konkursa en butik utan att de andra butikerna drabbas. Och du kan återanställa den personal som är bäst i övriga butiker, utan att behöva bry dig om ”rötäggen”.

Orkar inte med pappersarbetet i aktiebolag

Man hör ibland folk säga att de inte orkar med bokföringen i aktiebolag. Sorry – men du måste bokföra även i enskild firma. Pappersarbetet är dock något mer betungande i aktiebolag. Marginellt.

Men om du absolut inte vill ha ett eget AB, så finns det en annan möjlighet – fakturera dina tjänster via Cool Company eller Frilans Finans i stället! Du slipper allt pappersarbete, du koncentrerar dig på att göra ett bra jobb och de sköter allt det andra.

Så, tummis nu då – ingen mer ensklid firma?