30 september, 2023
Sälja fakturor

Factoring: Allt om att sälja fakturor

Idag benämns sälja fakturor under många olika namn såsom fakturaköp, factoring eller fakturabelåning. Att sälja fakturor är ett utmärkt sätt att skapa och hjälpa ditt företag att förbättra sin likviditet och öka sin vinst. Med det här systemet kan du få in pengar snabbare och effektivisera din fakturahantering. I den här artikeln tar vi en närmare titt på hur du kan göra en vinst genom att sälja fakturor.

Hur säljer man fakturor?

Att sälja fakturor kan vara ett bra sätt att få tillgång till kontanter snabbt. Det innebär att du säljer dina fakturor för att få betalt omedelbart till ett factoringbolag. Detta kan vara användbart för företag som måste få pengar för att kunna betala löner eller andra utgifter när det inte finns några andra tillgängliga finansieringsalternativ.

För att sälja fakturor måste du först hitta ett finansbolag som är intresserad av att köpa fakturorna. Det är viktigt att du arbetar med en pålitlig och professionell finansiär som har erfarenhet och kunskap om affären och som kommer att ta hänsyn till dina specifika behov.

Följande steg kan du ta för att sälja fakturorna:

  1. Förbered fakturorna. För att förenkla för finansbolaget är det viktigt att du har alla nödvändiga dokument och uppgifter tillgängliga för att hjälpa finansiären att fatta beslut. Det innebär att du måste förbereda fakturorna noggrant och se till att alla uppgifter är korrekta.
  2. Förhandla om villkoren. När du har identifierat en kvalificerad finansiär är det dags att förhandla om villkoren för affären. Se till att få alla villkor skriftligen och se till att de är tydliga och enkla att förstå. Oftast har kostnaden en korrelation med kreditrisken.
  3. Sälj fakturan. När försäljningen är klar, se till att skapa eller skicka in fakturorna för finansiering. Du får vanligtvis betalt inom ett lopp av 24 timmar eller en arbetsdag.

Fakturor är en fordran som du som företag har på någon annan, oftast en kund som fått en produkt eller tjänst men inte har betalat än. När du säljer fakturor skickar du fakturan till en köpare, vanligtvis en bank eller ett faktureringbolag, som sedan tar över ansvaret för att få betalt från din kund. Köparna betalar dig för fakturan och tar sedan ett avgift för att hantera betalningen. På så sätt kan du ta ut en vinst från att sälja fakturor i form av att du slipper vänta fakturadatumet och kan använda kapitalet direkt i bolaget.

Vad krävs för att sälja fakturor?

För att kunna sälja fakturor krävs det vanligtvis att du har ett giltigt företag registrerat med Företagsservice eller Skatteverket. Dessutom måste du ha ett konto hos en fakturamarknad som tillhandahåller tjänster som att hantera fakturahantering, kreditbedömning av kunder, samt att tillhandahålla kontanter mot fakturor. För att kunna sälja fakturor krävs det även att du har korrekt företagsuppgifter som exempelvis kontaktinformation och kontonummer.

Hur sparar jag tid när jag säljer fakturor?

Att förenkla processen för fakturahantering kan spara både tid och pengar. Det bästa sättet att börja med är att digitalisera fakturahanteringen. Det gör det möjligt att skapa och skicka fakturor online, så att du slipper skriva ut och posta dem manuellt. Det ger också dig en bättre kontroll över faktureringsprocessen, eftersom du kan se vilka fakturor som har betalats och vilka som inte har betalats ännu. Du kan också dra nytta av automatiserad fakturaverifiering, vilket ger dig möjlighet att granska fakturor snabbare och enklare. På så sätt kan du spara tid när du säljer fakturor.

Vad är fördelarna med att sälja fakturor?

Säljandet av fakturor har många fördelar. För det första kan det hjälpa företag att få tillgång till kapital snabbare än att vänta på att kunderna ska betala sina fakturor. Det ger också företag en chans att få betalt för den utförda tjänsten eller produkten före den tid som de skulle ha fått om de hade väntat på kundernas betalningar. Det förbättrar också företagens kassaflöde genom att säljandet av fakturorna ger dem en mer stabil källa till inkomster.

Genom att finansiera delar av verksamheten på detta sätt i stället för att ta ett motsvarande lån, så kan du förbättra vissa nyckeltal som exempelvis soliditeten och likviditeten. Detta i sin tur kan göra att värdet ökar på ditt bolag.

Vilka avgifter är associerade med att sälja fakturor?

Om du säljer fakturor finns det flera avgifter som är associerade med det. Factoring avgifter kan tillkomma, liksom inkassoavgifter och andra diverseavgifter.

Företagsavgifter som företagstjänster kan tillkomma, liksom medlemsavgifter för att ansluta till ett fakturanätverk. Du kan även bli skyldig att betala transaktionsavgifter för varje faktura som du säljer. Vissa tjänster kanske till och med kommer att ta ut en liten del av fakturabeloppet som en procentandel av det belopp som fakturan är värd.