4 december, 2023
mäklare

10 saker att tänka på när du väljer mäklare

Att välja rätt mäklare är kanske inte så enkelt som man kan tro, men det är faktiskt också viktigare än vad många tror. Ett sätt att hitta rätt mäklare kan vara att använda en tjänst som matchar bostadssäljare med mäklare. När du väl har hittat en mäklare bör du dock ställa frågor för att ta reda på om just den mäklaren är rätt val. Se även till att läsa på ordentligt innan, och hitta bra info om att sälja hus eller bostadsrätt. Här är några saker som kan vara bra att ta upp innan man skriver avtal.

  1. Mäklarens arvode. Arvodet kan variera en hel del mellan olika mäklare, men har också stor betydelse. Du kan kolla upp och jämföra mäklararvoden innan, med till exempel mäklararvode.se.
  2. Vad ingår i priset. Vad som ingår i mäklarens arvode kan också variera, och det här är förstås viktigt att hålla koll på. En dyrare mäklare kan ibland vara mer prisvärd än en billig, om flera saker ingår. Det här förutsätter dock att du verkligen behöver allting som ingår hos den dyrare mäklaren.
  3. Utgångspriset. Ta reda på vilket utgångspris mäklaren kommer att sätta på din bostad, och om det känns rimligt.
  4. Hur mäklaren ska få ett så högt slutpris som möjligt. Mäklare kan jobba på olika sätt och därför är det bra att veta hur din mäklare tänkt få ett högre slutpris. Är mäklaren medveten om eventuella investeringar du gjort, och hur dessa kan påverka priset?
  5. Hur marknadsföringen ser ut. Fråga hur mäklaren kommer att marknadsföra bostaden. Här finns ganska många olika alternativ, och även här kan mäklare jobba på olika sätt. En bra marknadsföring kan många gånger vara A och O för att få fler spekulanter, och ett högre slutpris.
  6. Fotografering. Har mäklaren en egen fotograf eller vem ska ta bilderna? Hur kommer bilderna att se ut? Bra bilder i annonsen är väldigt viktigt för att potentiella köpare ska bli intresserade.
  7. Visningar. Hur många visningar kommer att hållas? Kommer mäklaren att hålla i visningarna själv?
  8. Känner mäklaren till området? Det kan förstås vara en väldigt stor fördel om mäklaren har bra koll på området, eftersom potentiella köpare ofta är nyfikna på hur området är och inte bara på bostaden.
  9. Budgivning. Hur kommer budgivningen att gå till? På vilket sätt kommer budgivare att kunna lämna bud?
  10.  Dina önskemål. Utöver allting som vi redan har gått igenom så kan det förstås finnas saker som du själv funderar över, och som känns viktiga för dig. Ta upp det med mäklaren så att du vet redan innan om de kan uppfylla dina önskemål eller inte.