16 juli, 2024
Dags att byta elavtal?

Krisande elpristider – 3 tips för en hållbar lösning

Världen är just nu orolig av olika anledningar – det påverkar börser, sparande och andra rörliga handelsvaror. Elpriserna är inget undantag och under vintern 2021/2022 steg priserna kraftigt på grund av bristande utbud och en extra hög efterfrågan.

I denna artikel kommer vi att ge tre tips på hur man hittar en hållbar lösning på situationen då många i skrivande stund letar sig ut på nätet för att hitta olika nya billigare elavtal.

1 – Välj ett stort och stabilt elbolag

När vi kollar på recensioner och kundnöjdhet hos kunder till elbolag på elfons.se  är det ofta att de stora stabila som är bäst över tid. Mindre bolag kan locka med attraktiva kampanjer eller rabatterade priser men el handlar ofta om att det ska vara stabilt och tryggt över tid.

Vi tycker därför att du ska vända dig till stora elbolag som Telge Energi, Göta Energi, Vattenfall, Skellefteå Kraft och Fortum.

2 – Nyttja en kampanj på nytt elavtal

Med det sagt är en kampanj för ett nytt elavtal inte dålig på något sätt. Flera av de stora företagen erbjuder dig rabatterade årsavgifter i samband med att du byter eller tecknar ett nytt elavtal.

Den allra vanligaste perioden att teckna ett nytt elavtal är i slutet av månaden när man antingen flyttar eller är missnöjd med sitt befintliga. Av ”en ren slump” är det också då flera elbolag presenterar sina kampanjer eller erbjudanden, vilket kan vara bra att nyttja. På internet finns det flera stora sidor som sammanställer aktuella erbjudanden, ett sådant exempel är att du kan hitta senaste elavtal erbjudanden hos Billigastelavtal.com. Ofta är erbjudandet sorterat på maximal rabatt och hur mycket du sparar per krona, men glöm inte bort att elen också kostar pengar.

3 – Lita på att ditt elavtal är bra

Vårt sista tips är att faktiskt ta ett beslut om du tänker byta och sedan lita på att det blev bra. Att byta och hela tiden leta efter det billigaste elavtalet för studen kan vara krävande och kommer konsumera mer av din tid än vad du får tillbaka i kronor.

Visst, priserna kan komma att gå upp men ofta är det universella problem och elbolaget gör oftast sitt bästa för att du ska stanna och vara nöjd. Prata hellre med ditt befintliga än att byta direkt. Det är också väldigt stor skillnad i att bo i villa eller lägenhet: Villaägaren behöver kanske tänka mycket mer på elpriserna, medan bostadsrättsinnehavaren har en mer marginell kostnadsökning i kronor och ören.

Slutligen är det också värt att nämna att den ej använda kilowattimmen är den som ger allra bäst besparing på marginalen. En fem-vägs grenkontakt med strömbrytare kostar 80 kr hos Clas Ohlson och gör att du enkelt kan stänga av exempelvis datorhörnan med ett klick, utrustning (dator, skärm, skrivare, laddare) som annars står i stand-by läge och drar ström helt i onödan.