11 augusti, 2022
Nyproducerat: Nyproduktion av eget hus

Bygga nytt hus: Tre tips för bättre ekonomi

Så du har köpt din drömtomt och planerar nu att bygga nytt hus på den? Spara och Placera ger idag dig tre tips som kan ge dig mycket klirr i kassan. Tipsen gäller lika mycket oavsett om du väljer ett av de billigaste nyckelfärdiga husen från Lbhus.se eller om du bygger ett unikt boende ritat av en arkitekt.

Husets placering på tomten

Har du tänkt på att hur du placerar huset på tomten kommer avgöra hur stort värdet blir på andrahandsmarknaden? Även om du själv exempelvis inte avser bygga en altan eller ett garage, så kanske nästa ägare vill ha detta på sin tomt. Planera alltså placeringen med detta i åtanke. Vem vet – du kanske själv vill bygga bygga en vinterträdgård om tio år? Då är det ju dumt om du placerar ditt hus så att det perfekta söderläget inte går att utnyttja på bästa sätt. Se till att dra alla fördelar som finns med ditt nya hus.

Bygga nytt hus: Generationsboende på stor tomt?

Du har en stor tomt? Perfekt! Planera och använd ytan på ett smart sätt – i framtiden kanske du vill bygga till ett Attefallshus i andra änden av tomten? Perfekt för barnen att bo i när de blir så stora att de vill få distans till föräldrarna. Ett Attefallshus kan du också hyra ut vilket faktiskt ger många sköna slantar rätt in i fickan. Det är faktiskt som så att upp till 40.000 kr i årlig hyra är helt skattefri, och belopp däröver beskattas till 30%.  Det går alltså ganska lätt att räkna hem kostnaden för huset i form av hyresinkomster. Attefallshusen får byggas utan bygglov om de byggs 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs tillstånd från grannen. Men du måste göra en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen, varpå du behöver ett startbesked för att börja bygga.

Nyckelfärdigt visningshus från LB-hus. Notera att två av sakerna vi tipsar om i denna artikel kring att bygga nytt hus finns med - både solceller på taket och en altanyta som i framtiden lätt kan konverteras till uterum eller vinterträdgård.
Nyckelfärdigt visningshus från LB-hus. Notera att två av sakerna vi tipsar om i denna artikel kring att bygga nytt hus finns med – både solceller på taket och en altanyta som i framtiden lätt kan konverteras till uterum eller vinterträdgård.

 

Solceller på taket

En annan sak som du relativt lätt också räknar hem är solceller på taket. När du nu ska bygga nytt hus så se till att placera taket i optimal riktning! Tak som vetter åt syd är de bästa, men även öst- och västvända tak lämpar sig väl för solceller. De tak som vetter åt öst och väst producerar cirka 80 procent av de anläggningar som vetter i sydlig riktning. Den optimala lutningen beror på var i landet du bor. I södra Sverige är den optimala lutningen cirka 35 grader och för norra Sverige är den cirka 45 grader. Lutningen är dock i regel inte så viktig. Ligger lutningen mellan 15 och 60 grader är det som mest bara några procent lägre utbyte jämfört med optimal lutning.

Hoppas att denna artikel ger dig lite inspiration och att du kommer till skott med dina byggplaner. På Hemnet.se finns 10 tips till kring bland annat materialval, uppvärming, kommunens planer för området och liknande. Lycka till med bygget!