26 juli, 2024
Esport, e-sport, esports, är ett samlingsnamn för elektronisk sport

Esport: Fyra sätt att exponera sig

Esport är ett samlingsnamn för elektronisk sport, och är en mycket snabbväxande bransch. Den växer så snabbt att man rent av kan prata om en megatrend. Spara och Placera skriver idag om fyra sätt att exponera sig mot och investera i esport.

1: Hårdvara

Utan en dator eller en spelkonsol kan du inte spela esport. Och vi pratar inte om vilken dator som helst… det här är inga billiga bärbara prylar utan riktiga kraftpaket. Speciellt grafikkorten är högprestanda. Sedan har vi givetvis konsolerna, dvs Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch. Köper vi aktier i exempelvis HP, Sony, Nintendo, Microsoft, Nvidia och Intel så har vi en bra exponering mot hårdvaran i esport.

2: Mjukvara

Utan spel att spela, ingen sport. Idag finns det enormt många spelproducenter eller spelstudios som det också kallas. Vi har bland annat svenska Paradox Interactive som ”fristående” tillverkare, men även konsoltillverkarna som Sony och Nintendo gör spelen. Det går verkligen tretton på dussinet för speltillverkare, och som kan ses med (skräck)exemplet Starbreeze så betyder inte gamla succéer att man behöver lyckas i framtiden. Nästan alla spelköp sker online via e-handel. Alltså rekommenderar vi inte några fysiska affärer att investera i.

3: Betting på esport

”Om man kan spela det, så kan man spela PÅ det”. Det är sant för fotboll, för tennis, det är sant för alla sporter, och e-sport är givetvis inget undantag. Esports betting växer så det knakar. Vissa bettingsajter är här mer framme än andra. Ett tips är att undersöka de bettingföretag som finns på börsen för att se om du kan hitta några vinnare.

4: Var finns esport-publiken?

  • Svenska MTGx har köpt in sig i Dreamhack som arrangerar stora event inom gaming. Utöver har MTG investerat i spelproducenter och startat upp en fond för att investera i spel-branschen.
  • Youtube är världens största plattform för inspelat material av gaming, Youtube har också funktioner att live-sända event. Google äger Youtube.
  • Amazon har köpt upp streaming tjänsten Twitch som är världens största plattform av live material inom gaming.
  • ESEN är det enda renodlade bolaget inom streaming och handlas på Aktietorget. Bolaget har liknande verksamhet som MTGx med att hålla ligor och liknande.