16 juli, 2024
Mäklare är en person som handlar med eller förmedlar tjänster, egendom, som fastigheter, skepp, företag, aktier eller värdepapper.

Mäklare – några blandade tankar

En mäklare är enligt Wikipedia en person som handlar med eller förmedlar tjänster, egendom, som fastigheter, skepp, företag, aktier eller värdepapper. Spara och Placerar tittar idag på några sätt som det traditionella yrket kan transformeras med hjälp av ny teknik.

Mäklare för fastigheter vs aktier

Före Internets intåg var du tvungen att gå till en aktie- eller börsmäklare om du ville sälja dina aktier. Nuförtiden handlar ”alla” privatpersoner på nätet via nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Om du däremot är en institionell placerare som vill sälja (eller köpa) en stor post så skulle du krasha handeln av detta om du försökte sälja det online. Instutionerna går då till en mäklare som får i uppdrag att hitta köpare (eller säljare) av denna stora post. Aktiemäklare har alltså stor erfarenhet av att ta tillvara både köparens och säljarens intressen.

Fastighetsmäklare däremot – oj oj oj. En mäklare ska vara en opartisk mellanhand. En av mäklarens viktigaste skyldigheter är att tillvarata både köparens och säljarens intressen. Handen på hjärtat – hur ofta tror ni det stämmer? Mäklaren anlitas i 99% av fallen av säljaren, och får väldigt ofta betalt för sina tjänster som en procent på slutpriset. Lockpriser och fejkade bud förekommer för att trissa upp priset.

Framtidsspaning 1:

Att köpa en ny bostad är ofta en persons största affär i livet. Mäklaren (eller bostadsutvecklaren) gör dessa affärer dagligen. Privatpersonen gör det max en handfull gånger i livet. Vi på Spara och Placera spår i vår kristallkula att detta kommer ändra sig, det borde finnas plats på markanden med en mäklartjänst som syftar att tillvarata köparens intressen. Med Internet behövs ingen lokal förankring. Vi tänker oss exempelvis en tjänst där man för ett fastpris kan få avtalen granskade, priset prutat och alla fällor undersökta. När företag köps och säljs finns det mäklare och jurister på både köp- och säljsidan. Det finns ingen anledning att det inte skulle vara samma sätt när någon köper en bostad.

Förmedning av tjänster på Internet

Låneförmedlare har börjat poppa upp på Internet. Vad är en låneförmedlare? Jo det är någon du vänder dig till när du vill ta ett lån. Ofta görs det då en enda slagning hos UC på dig, och därefter kontaktar låneförmedlaren de olika bankerna för dig. Låneförmedlaren hjälper dig alltså att jämföra räntan hos flera olika banker och kreditbolag. En sorts mäklare med andra ord. Inte alls olikt aktiemäklaren som får i uppdrag attt hitta motparten vid en aktietransaktion.

Framtidsspaning 2:

Spara och Placera tror att vi kommer få se betydligt fler olika sorters förmedlare på Internet. Sverige är långt – Blocket i all ära, men där det finns en köpare och en säljare så finns det också behov av en mäklare i mellanhand. Säljarens fokus är nästan alltid att få ut ett så högt pris som möjligt (eller i låneförmedlingsfallet så låg ränta som möjligt). Köparens fokus är förutom priset att skyddas så gott det bara går med garantier, tredjepartskontroll av produkt eller verksamhet osv.