30 september, 2023
Kontokredit och Onlinekredit - vad är skillnaden?

Kontokredit och Onlinekredit – vad är skillnaden?

Kontokredit och onlinekredit är två ord inom ekonomi och lån som man ofta sammanblandar. Skillnaden mellan de två typerna är inte så stor. Idag reder Spara och Placera ut begreppen!

Onlinekredit

Onlinekredit kallas också för kreditkonto (inte samma sak som kontokredit). Kreditformen är en flexibel kredit hos något kreditinstitut eller en nischbank. Du har (i förväg) kommit överens med kreditgivaren att du har möjligheten att när som helst föra över pengar från dem till dig. Hur ansökningsprocessen går till har vi beskrivit här tidigare.

Ränta betalar du först när du använder krediten. En gång i månaden skickar kreditgivaren en faktura. Där står det hur mycket du har lånat och vilket som är det minsta beloppet att betala tillbaka. Här finns alltså en stor likhet med hur kreditkort fungerar – du kan välja att betala in ett mindre belopp (och då betala hög ränta på överskjutande belopp) eller betala in hela skulden på en gång. Givetvis rekommenderar vi på Spara och Placera att betala av så mycket som möjligt på alla lån så fort som möjligt, allt för att undvika hamna i skuldfällan.

Kontokredit

Om jag säger det äldre ordet checkkredit, ramlar poletten ned då? Just det – en kontokredit är en kredit som är beviljad av en bank, troligen där du har ditt personkonto eller lönekonto (om du är en privatperson). Pratar vi däremot om ett företag så är det nästan alltid på företagskontot du har kontokrediten. Krediten är ett sätt att skapa bättre likviditet i företaget eller privat. Vad det går ut på är att du har avtalat med banken (mot en årlig avgift) att få möjlighet att övertrassera kontot. Du kan alltså ”gå minus” på kontot. När du gör det, så börjar räntan att ticka (lånets andra kostnad). När så lönen ramlar in på kontot, eller företaget får betalt för en faktura, så ”minskar minuset” på kontot, det vill säga det görs en automatiskt återbetalning på krediten.

För att få en kontokredit så måste man ju nästan alltid vända sig till ”storbankerna”. Med det kommer krav på konto i banken, inkomst över vissa tröskelvärden, och inga betalningsanmärkningar. Kraven för onlinekredit brukar vara lägre, då det är ”nischbankerna” och andra långivare som utfärdar dessa. För tjugo år sedan fanns inte onlinekrediter. Man fick snällt stå med mössan i handen och be bankdirektören om ett lån.