30 september, 2023
CBD-olja, Marijuana, Cannabis

Cannabis-produkter: Tre olika lagliga marknader

En väldigt tydlig internationell trend är att marijuana/cannabis blir endera legaliserat eller avkriminaliserat. I Sverige råder dock fortsatt totalförbud. Trots detta har svenska investerare ett stort intresse att investera i cannabisaktier. Det första landet som legaliserade marijuana var Uruguay, och i dagsläget är cannabis tillåtet för medicinsk användning tillåtet i 44 länder. Om man ska investera i denna marknad så är det alltså viktigt att veta hur olika länder reglerar produkterna. Detta både ur både moraliska skäl (man kanske inte vill investera i ”icke-etiska produkter”) såväl som ur ett legalt perspektiv (så man inte överskattar potentialen för företaget man investerar i på grund av att massor av marknader är stängda för företaget).

1: CBD-olja tillåtet, men ej THC

CBD-olja innehåller cannabinoiden CDB, som inte är olaglig i exempelvis Sverige och hela EU. I Sverige får inte dessa produkter innehålla några spår av THC (tetrahydrocannabinol, det euforiserande ämnet i cannabis). I Sverige har dock Läkemedelsverket klassat både THC och CBD som läkemedel. Båda är komponenter i Sativex vilket är ett godkänt läkemedel för att lindra symtom hos vuxna patienter med Multipel Skleros (MS).

2: Den ”gyllene” medelvägen

Som sagt får det inte finnas något spår av THC i produkterna i Sverige för att det inte ska klassas som narkotika. CBD-tillskott som innehåller mindre än 0,03 procent THC är dock tillåtet i de flesta europeiska länderna. Detta ställer såklart till det för svenska brukare av produkterna, som noga måste kontrollera var de köper sina cannabisprodukter för att inte ofrivilligt och omedvetet begå narkotikabrott.

Som sades i ingressen är hampaväxten tillåten för medicinsk användning i 44 länder. Många av dessa länder förbjuder ”casual use” av cannabis, men du kan få produkten utskriven på recept av en läkare.

3: All cannabis tillåten

Flera länder som exempelvis Kanada, Uruguay och Luxemburg har valt att avkriminalisera cannabisväxten i sin helhet. Det är förhoppningen om att förhindra kriminell verksamhet som ligger bakom ländernas legalisering av hela marknaden.

Vår framtidsspaning är att cananbisbolag vid sidan om fintech och cryptovalutor kommer vara 2020-talets megatrender att investera i.