4 december, 2023
Tre vanliga reserelaterade kreditkort i Sverige: MasterCard, VISA och American Express

Fyra bra reserelaterade kreditkort

Väldigt många kreditkort ger kickback till innehavaren på ett eller annat sätt. Ofta handlar det om någon del av en procent tillbaka på det du handlar i form av rabatter på drivmedel eller mat. Men just när det handlar om reserelaterade rabatter så kan man ibland hitta väldigt bra uttagsmöjligheter för poängen – oftast handlar de bästa möjligheterna om interkontinentala resor i premiumkabiner.  Spara och Placera listar i vårt tycke de fyra bästa reserelaterade kreditkort som finns på den svenska marknaden.

Sas American Express

Det kreditkort vi använder allra mest är det Sas-brandade kreditkortet från American Express. Vi lägger samtliga våra vardagliga kostnader på detta kort. När vi reser i tjänsten så tas hotell och flyg på detta kort. Reseförsäkringen är bra. Vi når upp till 150.000 kr årligen i spend på kortet, och får då en resa för halva Sas-poängpris i hela världen. Tyvärr kommer detta kort med en saftig prislapp (1020 kr) men värdet vi får för poängen överstiger med råge denna kostnad.

American Express har åtta olika kort. Tre av dessa är SAS-brandade med olika sorters fördelar hos SAS, men också en handfull kort med fördelar i det egna loyalitetssystemet Membership Awards (med annan flexibilitet var man kan utnyttja poängen).

Sas Mastercard

Sas har även ett kreditkort som det står Mastercard på. Det här är kortet för dig som flyger ”lite lagom mycket” med Sas. Du får poäng när du betalar med kortet till ditt Sas Eurobonuskonto, som du sedan kan plocka ut till flygresor. Om du inte reser så mycket, så är ett bra värde för poängen att använda Eurobonuspoängen till uppgraderingar på Sas – köp en billig ekonomibiljett och gå sedan in på Sas hemsida och bjud i ett sorts auktionsförfarande på möjligheten att bli uppgraderad till Plus eller Businessclass. Kortet kostar 395 kr/år, vilket du snabbt får tillbaka i värde vid en lyckad uppgradering.

Norwegian Visa

Många resenärer kombinerar något av Sas-korten ovan just med det reserelaterade kreditkortet från Bank Norwegian. Varför? Jo – det är nämligen gratis att inneha. Ingen irriterande årsavgift gör att det är ett mycket bra backup kort för de affärer som inte tar American Express, eller när Mastercards betalsystem ligger nere.  Kortet kan också kombineras med ett sparkonto hos Bank Norwegian, och man kan också koppla på lite ovanligare försäkringar som tandvårdsskydd, hyrbilsförsäkring och låneskydd.

SJ Prio Mastercard

Det enda kortet i vår presentation som inte fokuserar på flygresor är Mastercard från SJ Prio. Med detta kort samlar du poäng till SJs lojalitetsklubb SJ Prio. Medlemskapet i denna klubb finns i tre nivåer – Vit. Grå och Svart. Kreditkortet kommer med en prislapp (195 kr på svart nivå, 295 kr på vit och grå nivå), men detta är något du snabbt tjänar in om du använder kortet frekvent och gör ett par resor med SJ under året.  Dessutom får man gratis kaffe på tåget som innehavare av Grått eller Svart kort. Svart kort ger också tillgång till SJs lounge i Stockholm, en liten oas i allt stök på Centralstationen.

Reseförsäkringar med reserelaterade kreditkort

Den kanske viktigaste fördelen med reserelaterade kreditkort är dock den som lättast glöms bort – i alla korten ovan ingår det en reseförsäkring. Villkoren skiljer sig från kort till kort, men dessa kort ger dig exempelvis möjlighet att bli ersatt om ditt bagage blir försenat eller kommer på villovägar, eller om din resa blir inställd eller försenad.

En tanke på “Fyra bra reserelaterade kreditkort

Kommentarer är stängda.