19 juni, 2024

Överväger du ett privatlån? Jämför då mer än räntan

Jämför mellan olika privatlån och lusläs ”det finstilta” inann du skriver på ett låneavtal. Eftersom ett privatlån är ett lån som går att använda till vad du vill utan någon säkerhet är ränta i regel högre. Räntan sätts individuellt baserat på din kreditvärdighet.

Att använda sig av exempelvis Lånero som är jämförelsesida gör det lätt att få en överblick över många olika privatlån är en bra start. Att granska räntan är det första men det finns andra delar som är bra att överväga innan låneavtalet signeras.

Ekonomisk stabilitet över tid

Hushållens småskulder i Sverige har ökat på tio år, det är konsumtionslån som har ökat med runt 80 % under den tidsperioden. Det är lätt att ett mindre lån men med lite högre ränta kan bli ansträngande att betala tillbaka på kort tid, framför allt om den ekonomiska situationen ändras.

Det är bra att göra en genomarbetad budget för att få en bra överblick över hur lånet kommer påverka månadskostnaderna totalt. För att göra en bra budget bör du ta höjd för att övriga levnadskostnader kan öka, det gäller såväl boendekostnader som matkostnader. Att ha en ekonomisk stabilitet över tid är trygg grundförutsättning om du vill ta ett privatlån, speciellt nu när inflationen verkar ta fart.

Inte bara räntan, kontrollera det finstilta i villkoren

Ränta på privatlån kan sträcka sig från runt 3 % upp till 40 %, det finns även högkostnadskrediter med mycket hög ränta. Därför är det viktigt att granska den totala månadskostnaden för lånen vilket inkluderar alla avgifter. Alla kostnader ska framgå tydligt och det ska vara lätt att se totalbeloppet du kommer betala för lånet.

Det är även viktigt att vara observant på vilka avgifter och regler som gäller om du skulle missa en betalning. Påminnelseavgifter och tilläggskostnader kan snabbt bli stora summor. Vill du betala av lånet snabbare än betalningsplanen behöver du se över vilka villkor som finns vid förtidsinlösen.

Att tänka på med avbetalningstiden

Löptiden är den tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Vissa privatlån har en fast löptid och det är svårt att bli beviljad mer tid om du får en tillfällig ekonomisk svacka. Det kan vara frestande att välja en längre löptid eftersom månadskostnaden blir lägre. Däremot blir totala kostnaden för lånet större då du betalar ränta och avgifter en längre tid.

Att betala ett mindre lån över längre tid ger även mindre utrymme till andra utgifter som kan dyka upp i livet. Det är balans som är viktigt att överväga innan låneavtalet signeras. Att ha många mindre lån påverkar även kreditvärdigheten, samtidigt som välskötta lån visar på betalningsförmåga.

Privatlån kan påverka om du senare vill ansöka om exempelvis ett lite större bolån. Då granskar banken alla dina befintliga lån och krediter.