16 juli, 2024
Fyra sätt att minska dina lånekostnader

Fyra sätt att sänka dina lånekostnader

Det kan bli dyrt med lån. En ständig skuld genererar med tiden ganska stora ränta-på-ränta-effekter. Lite som ett omvänt sparande, till din nackdel förstås. Ibland är det dock nödvändigt att skaffa sig ett lån. Särskilt bolånet är det svårt att undvika. Vi på Spara och Placera listar våra fyra favorittips på hur man kan sänka sina lånekostnader.

1. Omförhandla dina lånekostnader

Det råder stor konkurrens på lånemarknaden. Din bank är medveten om att du kan vilja flytta lånet till en annan bank eller långivare som erbjuder bättre villkor. Utnyttja det till din fördel och ta för vana att se över lånen och omförhandla dem. Detta gäller särskilt bolån. Undersök vad räntorna på marknaden är och argumentera för din goda kreditvärdighet och att du använder andra tjänster i banken (om du gör det). Det är inte alltid bra att binda ett bolån, men förhandlingsläget förbättras om du är villig att binda upp lånet på en lite längre tid.

2. Jämföra privatlån

De flesta av oss är allt för lojala mot banken. Vi har ”fått” ett lån och tackar och bockar för det. Med tiden upptäcker vi kanske att andra banker erbjuder en lägre ränta. Många sitter ändå kvar med det dyrare lånet. En onödig lojalitet till banken eller så orkar man bara inte ta tag i det. Oavsett så finns det en enkel lösning: låneförmedlare. Det finns flera låneförmedlare som samlar in erbjudanden från flera långivare gratis. Eftersom man inte förbinder sig till något kan man alltid testa och se om man kan få en lägre ränta på privatlånet.

3. Samla smålån

Smålån är nästan alltid de dyraste lånen. Om du har en massa små krediter är det en god idé att försöka bli av med de skulderna så snabbt som möjligt. Det är inte bara räntan som är hög. Avgifterna gör att den effektiva räntan och därmed dina totala lånekostnader blir otroligt hög i vissa fall. Sälj något på Blocket och betala av småskulderna. Om du inte har möjlighet att betala tillbaks lånen på en gång kan plan b vara att samla smålånen i ett större privatlån. Det är billigare och smidigare. Många slagningar hos UC kan dock minsta din kreditvärdighet, så det kan vara läge att i detta sammanhang fokusera på ett samlingslån som inte tar UC. Sådana kan du finna hos bland annat https://www.lånasmart.com/lan-utan-uc/

4. Betala av konsumentkrediter snabbare

Det är vanligt med köp där man erbjuds att dela upp betalningen i flera delar. Varje månad ska man betala ett minimibelopp. Om du räknar på det märker du snart att det blir ganska dyrt om endast minimibeloppet betalas. Självklart blir det ännu dyrare om man inte betalar i tid. Försök därför att betala tillbaks krediten så snabbt som möjligt. Börja med att betala in mer än minimibeloppet varje månad och betala tillbaks hela beloppet om du får möjlighet.