16 juli, 2024
Fyra sätt att förbättra din kreditvärdighet

Fyra sätt att förbättra din kreditvärdighet

Har du bostadslån? Din kreditvärdighet avgör hur mycket du kan låna, men också vilken ränta du får betala! Det finns många tusenlappar att spara genom att förbättra din kreditvärdighet innan du omförhandlar lånen med banken. Spara och Placera listar våra fyra bästa tips.

Avsluta onödiga kreditkort

Ja, vi vet… vi skrev tidigare att det kan vara bra att ha ett Visa och ett Mastercard kreditkort om du reser mycket, där det ena är som backup. Men det finns inga absoluta sanningar. Ur kreditvärdighetsperspektivet är det dåligt om du har många kreditkort, då de syns i din kreditupplysning.

Sluta köpa på avbetalning

Ja, det är frestande att köpa teven på avbetalning. Det finns till och med säljare som erbjuder dig ”räntefri avbetalning”. Men även om det inte innebär någon extra kostnad, så innebär varje avbetalningsköp en kontroll mot UC. Och har du många sökningar mot UC, så kommer detta att påverka din kreditvärdighet. Det är faktiskt bättre att ta ett större lån och samla små lån på, än att ha många små.

Öka din månadsinkomst eller bli sambo

Ju högre din inkomst är, desto mer kan du låna. Det är ganska enkelt att förstå. Men du kanske inte behöver låna maximalt – har du då en högre lön så uppfattas du som mer kreditvärdig, då du har lättare att betala av dina skulder. Kan alltså vara läge att ta ett extrajobb på kvällar och helger (i alla fall på pappret, fråga runt i bekantskapskretsen om någon vill ”anställa” dig). Att vara sambo kan också bättra på kreditvärdigheten, då ni har två och inte en inkomst att falla tillbaks på om det krisar.

Fimpa bilen gör underverk för din kreditvärdighet

Detta är vårt favorittips. Vi har skrivit om det tidigare, bilen är ofta en mycket stor utgift och i de fall du har billån även en väldigt stor källa till försämrad kreditvärdighet. Orsaken är att du har lånat till en tillgång som hela tiden tappar i värde! Till skillnad när du lånar till bostad, som förhoppningsvis kommer ligga stilla i värde eller till och med gå upp, så kommer garanterat bilen att sjunka i värde för varje år som går. Detta gillar inte bankerna – bilen är ingen bra säkerhet för ett lån. Sälj bilen, betala tillbaks billånet, och köp i värsta fall en annan bil du har råd att betala av kontant.

En tanke på “Fyra sätt att förbättra din kreditvärdighet

Kommentarer är stängda.