15 juli, 2024
Oavsett slott eller koja så behövs kontantinsats

Att spara till kontantinsatsen

I dagens ekonomiska klimat är det en stor utmaning att spara ihop pengar till den kontantinsats som blir aktuell i samband med att du köper en bostad. Kontantinsatsen motsvarar idag 15 % av köpesumman, eller 150 000, vid ett fastighetsköp motsvarande en miljon kronor.

Oavsett om du ska köpa ett slott eller en koja  så behöver du  spara ihop pengar till kontantinsats. Här är våra fem bästa förslag:

  • Öppna ett sparkonto: Du tjänar pengar på ränteintäkterna.
  • Investera i lågriskfonder: Du tjänar pengar på avkastningen.
  • Minska dina nöjesrelaterade utgifter: Slopade nöjesutgifter bidrar till att mer pengar kan läggas undan som sparkapital för kontantinsatsen.
  • Minska dina fasta utgifter: Låga fasta utgifter medför en högre potential att spara pengar.
  • Skaffa ett kreditkort: Spara pengar via cashback- samt rabattprogram och jämna ut din ekonomi. Alla former av krediter är dock förknippade med ett visst risktagande.

1. Öppna ett sparkonto

Om du väljer att spara en förutbestämd summa pengar månatligen kommer denna att växa kontinuerligt. I dagsläget motsvarar inlåningsräntan cirka 0.6 till 2.2 %, och det belopp du får tillbaka ökar i regel om du väljer att låsa lånet under en specifik tidsperiod, exempelvis ett år.

Det är en bra idé att månatligen och per automatik föra över en förutbestämd summa pengar till ett sparkonto som öronmärkts för att täcka din framtida kontantinsats. Om du för över pengar per automatik riskerar du inte att glömma bort pengaöverföringen, och du bör förslagsvis schemalägga den automatiska överföringen så att denna faller in strax efter att din lön äntrat kontot. Om du gör så maximerar du chansen för att den automatiska dragningen har täckning, och i förlängningen kan genomföras.

2. Investera pengar i lågriskfonder

Finansportaler likt Avanza erbjuder lågriskfonder som i regel ger en god avkastning. En ekonomisk risk föreligger dock, men då du kan bli belönad men en högre avkastning i jämförelse med om du placerat dina pengar på ett sparkonto premierar somliga detta investeringssätt.

Du ska även kontrollera att den fond du avser investera i har varit stabil över tid, samt huruvida dina pengar blir inlåsta eller inte. Du ska också ha vetskap om vilka eventuella straffavgifter tillämpas i samband med att du tar ut dina investerade pengar i förtid.

3. Minska dina nöjesrelaterade utgifter

Att spendera pengar på dyra nöjen i samband med att du sparar pengar till en bostad är förödande för tillväxten i det konto som öronmärkts för din kontantinsats. Välj att avstå från dyra restaurang- och biobesök och spendera istället en större del av din fritid i hemmet eller hemma hos bekanta, för att ta del av en betydande kostnadsbesparing.

Du kan exempelvis skapa en middagsbjudningslista där du och dina vänner turas om att anordna matlagningstävlingar i hemmet. Denna hobby är både underhållande samt ett bra sätt att hålla nere på nöjeskostnaderna.

Utöver detta är det en bra idé att inte utföra några dyra teknikköp i samband med att du sparar pengar. Ta gärna del av våra tips för att köpa billiga teknikprodukter.

4. Minska dina fasta utgifter

Att pruta på befintliga lån, att tillaga stora mängder mat och äta matlådor på arbetsplatsen samt att cykla till jobbet istället för att åka bil är tre bra alternativ för att minska sina fasta utgifter. Utöver detta bidrar veckohandlingar i lågpriskedjor likt Lidl eller Willys till att du når dina sparmål gällande kontantinsatsen på ett snabbare sätt.

5. Skaffa ett kreditkort

Om du tecknar dig för ett kreditkort från exempelvis Komplett, Marginalen eller Norwegian inkluderas i samtliga fall kostnadsfria försäkringar, och i många fall shoppingförmåner likt bonus- och/eller cashbackprogram.

Om ett cashbackprogram erbjuds får du tillbaka riktiga pengar på dina köp, och om ett bonusprogram är aktuellt får du möjlighet att växla in dina insamlade poäng mot exempelvis resefördelar, likt flygbiljetter eller hotellövernattningar.

Kreditkortsval.se, som ansvarar för denna artikelns innehåll, kan du jämföra kreditkort och samtliga av dess attribut på ett enkelt och träffsäkert sätt.

Du bör dock ha i åtanke att du ska spendera mindre pengar, inte mer, i samband med att du sparar inför en kontantinsats. Utöver detta innebär alla former av krediter ett visst risktagande, samtidigt som höga krav ställs på att du inte utför köp som du kan få svårt att betala tillbaka.