26 juli, 2024
Spara pengar: 7 enkla spartips

Spara pengar: 7 enkla spartips

Den senaste tiden har vi coachat en liten barnfamilj att komma ur ”lånefällan”. En sorts Lyxfällan Light, helt enkelt. Vår coaching har gett bra resultat, och jag tänkte här dela med oss av sju lågt hängande spartips vi plockade! Men det finns mycket mer möjligheter. Det känns som att vi bara har skrapat på ytan runt det bästa sättet att spara pengar?

1: Mobilerna

En genomgång av familjens faktiska mobilanvändande visade att vi kunde strypa datamängden rejält på två av familjens tre mobiltelefoner, medan vi samtidigt drog upp den på den tredje telefonen. Orsaken var att behovet finns att ”hålla barnen sysselsatta under bilresor” men det räckte att en mobiltelefon hade hög datamängd. Besparing totalt 125 kr/månad.

2: Netflix, Spotify och liknande

Det visade sig att familjen hade flera abonnemang man betalade dyrt för, jämfört med faktisk användning. Vi kunde strypa dessa, samtidigt som vi faktiskt köpte in ett större tv-paket för barnen. Det visade sig att barnen var de stora tv-tittarna, medan de vuxna knappt kollade på kanalerna de betalade för. Besparing totalt 80 kr/månad. Billigare och samtidigt bättre!

3: Matlådor

Ja, det är tråkigt att äta gårdagens middag till lunch. Men det blir billigt med storkok och storköp. Besparing ungefär 15 luncher i månaden á 100 kr = 1500 kr (och här finns mer att göra).

4: Sälja saker

Vi rensade ut förråden och sålde saker i en liten hemma-loppmarknad. Barnen tyckte detta dessutom var jätteroligt, och passade på att sälja lite av sina gamla leksaker för att få lite fickpengar. Bra att lära barnen pengars värde.

5: Betala av lånen i rätt ordning

Pengarna vi fick in på loppmarknaden använde vi till att betala av ett par krediter. Det finns flera skolor hur man ska betala av på lån – det mest ekonomiska är att betala av på det lån som har högst effektiv ränta. För den här familjen var det faktiskt ganska liten skillnad i räntesatserna på lånen (vilket är ovanligt). Däremot hade de många smålån för saker de köpt på avbetalning. Vi använde loppmarknadspengarna att helt betala av några av dessa smålån – färre antal lån ger nämligen på sikt bättre kreditvärdighet, om man vill försöka ta ett samlingslån.

6: Klipp kreditkorten (och skaffa nya)

Det kan vara bra att ha ett kreditkort – om man använder det på rätt sätt!. Med rätt sätt menas att man använder den som en buffert, och betalar av hela månadens räkning med en gång den kommer! Räntan på kreditkort är hög!

Det finns kreditkort utan årsavgift. Familjen fick skaffa ett sådant, med en kreditgräns på 10.000 kr, som vi låste in i ett låst skåp. Det får bara användas i nödfall, men kan vara bra att ha.

7: Använd kontanter!

Att inte använda betalkort i vardagen, utan att handla med kontanter hela tiden är faktiskt en väldigt bra psykologisk övning. Det känns dyrare att handla kontant. Har man dessutom gjort en budget, och stoppat ett par hundralappar i ”nöjeskuvertet”, så är det sedan väldigt tydligt när slantarna i det kuvertet är slut. Man har mycket mer koll när man använder mynt och sedlar!

Sammanfattning

Vi gjorde fler besparingar än ovanstående. Totalt fick vi ner familjens månadskostnader med över 4000 kr/månad, pengar som nu är öronmärkta att gå till amorteringar på lån (enligt principen dyrast ränta och lägst lånebelopp först). Vi har redan nu sett en snöbollseffekt i lånesituationen, och har vänt på skutan. I stället för att backa några tusenlappar per månad går familjen redan nu plus ett par tusen per månad. På sikt kommer de alltså att bli skuldfria! Så länge man bara tar ett steg i taget!

Vilket är ditt bästa spartips? Kommentera gärna!