26 juli, 2024
bitcoin

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en typ av decentraliserad digital ”valuta” som du kan köpa, sälja och byta utan mellanhänder. Jag sätter ”valuta” inom citationstecken, då den inte är utfärdad av någon stat, även om El Salavador sedan en månad tillbaka använder Bitcoin (vid sidan om US dollar) som landets två officella valutor! Bitcoins skapare, Satoshi Nakamoto, beskrev ursprungligen behovet av ”ett elektroniskt betalningssystem baserat på kryptografiskt bevis istället för förtroende.”

Bitcoin är en volatil ”valuta”

Bitcoin var avsedd att användas som betalningsmetod fri från statlig tillsyn, med snabb överföring och låga transaktionsavgifter. På grund av tekniska ställningstaganden så har dock Bitcoin fått ganska höga transaktionsavgifter ”on chain”. Av detta skäl har ett nytt transaktionslager, ”Lightning”, byggts ovanpå blockkedjan. Låter detta krångligt? Ja, det är det, men vi kommer till förklaringarna nedan.

Är Bitcoin digitalt guld?

De flesta företag och konsumenter har dock ännu inte antagit bitcoin som betalningsform, och det är för närvarande alldeles för volatilt för att ge ett legitimt alternativ till traditionella valutor. Däremot är jämförelsen med Bitcoin som ”digitalt guld” ganska så slående – Bitcoin har blivit ett slags ”store of value” på samma sätt som en guldtacka, och med ganska liknande problem med transaktionerna.

Men Bitcoin är fortfarande alldeles för volatilt för att kunna jämföras med guld – om jämförelsen mäts i kronor och ören. Tänker man i stället att ”en guldtacka har värdet en guldtacka” och att det är våra statiga valutor som svänger, så är liknelsen väldigt klar: En Bitcoin är en Bitcoin, oberoende hur mycket centralbankerna i världen trycker nya sedlar i en aldrig sinande inflationscirkus.

Blockkedja

Varje Bitcoin -transaktion som någonsin har gjorts existerar på en offentlig blockkedja, en sorts offentlig ”bok” som är tillgänglig för alla. Detta gör att transaktioner blir svåra (omöjliga) att reversera och svåra att förfalska.

På blockkedjan kan man skicka Bitcoin från användare till användare utan inblandning av banker eller stater.
På blockkedjan kan man skicka Bitcoin från användare till användare utan inblandning av banker eller stater.

Lightning Network

The Lightning Network är ett ”nivå-två” protokoll för betalningar som så att säga ligger ovanpå Bitcoins blockchain. Här kan man göra microöverföringar från användare till användare – ett större antal transaktioner görs på denna nivå, och de skrivs sedan ned i Bitcoins Blockchain först när den aktuella betalningskanalen stängs.

Förklaringarna ovan besvarar frågan, vad är Bitcoin och hur funkar det? Första steget är att lära sig grunderna med bitcoin och kryptovalutor. Nästa steg är att köpa för en liten summa för att förstå hur det fungerar i praktiken. Då finns exempelvis jämförelsetjänsten CryptoRunner, handelsplatsen Binance och deklarationstjänster som Koinly. Sök på nätet så finns det mer information och flera användbara tjänster inom krypto.

Andra kryptovalutor

När Bitcoin exploderade upp i pris och populartiet, så skulle var och annan tekniknisse skapa sig sin egen kryptovaluta. Många olika projekt blev det, där de flesta rann ut i sanden – eller var ren spekulation. En ung kille vid namn Vitalik Buterin såg dock möjligheterna med Bitcoins blockkedjeteknik och fick en strålande idé! Vad händer om man låter transaktionerna på blockkedjan vara i form av ”smarta kontrakt”, en sorts datorprogram som på transaktionsprotokollet kan göra vissa saker.? Ett mycket enkelt exmpel på skillnaden mellan Bitcoin och Ethereum nedan:

Bitcoin: Kalle betalar Pelle 100$ värde i Bitcoin.

Ethereum: Kalle betalar Pelle 100$ värde i Ethereum när AIK vinner över Hammarby i fotboll. Kalle har alltså skickat iväg pengarna, men Pelle får dom först den dagen AIK vinner.

Denna ide om smarta kontrakt var väldigt lyckad, och det har kommit en uppsjö andra ”coins” eller tillämpningar som i sin tur bygger på Ethereums blockkedja som en sorts ryggrad.