4 december, 2023
konferensrum risker

Fyra sätt för småföretag att minska sina kostnader och risker

I den här artikeln går vi igenom fyra sätt för småföretagare att arbeta effektivare och minska kostnader och risker – allt för att kunna fortsätta sin verksamhet eller förbättra sin lönsamhet. Alla dessa åtgärder kommer att hjälpa ditt företag att stå starkare och överleva under tuffare ekonomiska tider eller göra företaget attraktivare för en köpare. Läs vidare för att se hur du också kan göra det!

Anlita frilansare i stället för att anställa

Ett av de bästa sätten för småföretag att minska riskerna är att anlita frilansare i stället för att anställa nya medarbetare. Om du inte är säker på vad en frilansare är kan man enkelt förklara det med någon som arbetar i utbyte mot en ersättning utan de förpliktelser som det normalt innebär att anställa en person.

Oftast har frilansaren ett eget företag eller fakturerar utan företag via CoolCompany eller liknande. Det kan även vara så att frilansaren har registrerat sig på en plattform såsom Upwork, Fiverr eller liknande och det är därigenom betalningarna sköts.

Frilansare är praktiska och väldigt flexibla att ha att göra med. Du bör ta fram noggranna kravspecifikationer och löpande följa upp arbetet för att minimera riskerna att dina förväntningar inte uppnås. Om du tillfälligt har högre arbetsbelastning eller har ett projekt som ska göras kan det passa perfekt att ta in en frilansare.

Även företagets kostnader kan minska med frilansare – även om man kanske betalar en högre peng per arbetad timme, så blir detta effektivt arbetade timmar, och ingen ”dödtid”. Att ta in frilansare är också ett bra sätt att ”känna personen på pulsen”. Trivs du med denne så kan du ju anställa personen vid ett senare tillfälle!

Undvika dyra och långa hyresavtal

Det andra sättet för småföretag att minska kostnaderna och risker är att de anställda arbetar hemifrån, från caféer eller kontorshotell i stället för att företaget ska behöva binda upp sig med långa hyreskontrakt.

Corona har ju visat att det är fullt möjligt att hålla ett bra arbetstempo uppe även hemifrån. Givetvis är det skillnad från jobb till jobb – en programmerare jobbar med fördel hemifrån, medan någon med andra arbetsuppgifter kanske är tvungen att komma till kontoret.

Om ni ofta gör kundbesök eller arbetar på annan ort kanske kontoret står tomt då ni är ute hos kunder – isåfall är det ofta mycket billigare att arbeta från kontorshotell. Det finns rikstäckande kontorshotell som finns över hela Sverige.

Om ni hyr lokal, så använd ytan smart – med folk som verkligen jobbar! Att ha ett eller flera fina konferensrum för externa möten kan vara dyra bortslösade kvadratmeter! Räknar du på det så blir det kanske billigare att hyra in sig på ett närbeläget hotell när det är mötesdags?

Minska slöseri med pengar

Ett annat sätt för småföretag att minska kostnaderna är att skära ner på slöseri med pengar. Detta kan göras på flera olika sätt och bör verkligen omvärdera minst en gång när du faktiskt försöker att minska kostnaderna för din verksamhet. Är det verkligen nödvändiga kostnader eller är det slöseri med pengar? Här är några idéer som du kan prova:

  • Byt till billigare leverantörer
  • Donera, återvinna eller sälja gammal utrustning
  • Skära ner på onödiga abonnemang
  • Att inte beställa onödiga produkter som företaget inte behöver
  • Hyra eller köpa produkter med utökad garanti
  • Säga upp oanvända företagskreditkort

Sänk finansieringskostnaderna

Slutligen är ett annat sätt för småföretag att sänka sina kostnader och risker är att gå igenom sina finansieringsalternativ och se över sina finansieringskostnader. Om du har samlat på dig avbetalningar i företaget och tagit några företagslån här och där kan det vara värt att göra en jämförelse av företagslån på nätet. Detta för att se om du kan slå ihop företagslån och få till en lägre ränta och därmed kostnad för företaget.