Det är inte ovanligt att företag, speciellt små bolag, drabbas av problem med sin likviditet. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att företaget misskött sin ekonomi. Sena betalningar från kunder och små marginaler kan göra det svårt att expandera verksamheten. Istället för att se möjligheterna komma och gå finns det ett antal saker företaget kan göra för att förbättra likviditeten. Vi på Spara och Placera ger fem tips.
1. Skaffa ett företagslån
Det första man tänker på när man behöver kapital är att ta ett lån. För att exempelvis expandera verksamheten kan det ibland krävas lite mer än bara ”god likviditet”. För att ge likviditeten en extra knuff kan firman teckna ett företagslån. Det finns mängder med alternativ att utforska. Storbankerna som Nordea, SEB och Handelsbanken erbjuder lån för företag, investeringslån, maskinfinansiering med mera. Sedan finns det olika former av företagsfinansiering från organisationer, till exempel från Almi och Vinnova. Företaget kan utforska olika P2P-lån och crowdfunding. Det finns även enkla företagslån för aktiebolag på upp till 600 000 kronor som påminner om vanliga privatlån, men för företag.
Men inte bara ett lån styr upp likviditeten, det finns andra sätt än rena ”cash på kontot”.
2. Snabb fakturering gynnar företagets likviditet
Se till att skicka iväg fakturorna så fort som möjligt. Försök förhandla fram kortare betalningsvillkor i samband med att nya avtal ingås. Kassaflödet mår bra av att pengarna kommer in efter 10 eller 20 dagar jämfört med 30 dagar eller längre. Om en kund inte betalar i tid skadar det inte att skicka en vänlig påminnelse. I många fall vill man förstås inte skicka ärendet till inkasso eftersom det äventyrar kundrelationen. Ett smart alternativ är att sälja fakturan eller använda en fakturaservice. Då vet dina kunder om att ärendet går till inkasso om de inte betalar, utan att du för den sakens skull framstår som otrevlig. Det är faktiskt så att om du har en enskild firma så kan detta vara extra intressant – då kan du ”skylla” på factoringbolaget vad gäller ekonomiska frågor medan du fokuserar på att hålla en bra kund/leverantörsrelation.
3. Be dina leverantörer om bättre villkor
Du kan förbättra kassaflödet genom att förhandla fram bättre betalningsvillkor på leverantörsfakturorna. Om du kan förmå vissa leverantörer att godta en kredittid på 30 dagar istället för 10 betyder det mycket för kassaflödet. Ännu bättre blir det förstås om de godtar 60 dagar eller mer. Det är en förhandlingsfråga. Om det uppstår ett förhandlingsläge kan det vara värt att prova. Du kanske kan lägga en större beställning än normalt, mot att få 60 dagar i stället för 30 dagars betalningstid? Speciellt i slutet av året kan denna förhandling fungera, då kanske din leverantör vill visa bra resultat i slutet av året.
Om du kan kombinera punkt tre och punkt fyra kommer din likviditet må bra – kan du få betalt på 10-15 dagar men själv betalar på 60 dagar så har du helt plötsligt i praktiken fått ett räntefritt lån.
4. Skaffa rörelsekredit till företagskontot
Ansök om att ansluta en rörelsekredit till ditt företagskonto. Detta kallas även för kontokredit eller checkkredit. Med en rörelsekredit kan du använda mer pengar än vad som finns på ditt företagskonto. För att kunna få en rörelsekredit får företaget betala en årlig avgift. När krediten används utgår ränta. Hur hög räntan blir beror på företagets kreditvärdighet. Så fort det kommer in pengar på företagskontot betalas den använda krediten tillbaks automatiskt. En checkkredit ska dock ses som en buffert när något speciellt händer, och inte som en långsiktig finansiering av företaget.
5. Leasing förbättrar din likviditet
Den stora vinnaren på leasing är så klart banken eller det bolag som leasar en produkt. Ändå kan ditt företag tjäna på att leasa istället för att köpa inventarier och utrustning. Genom att leasa får företaget en månatlig utgift och slipper betala en klumpsumma. Det kan vara särskilt användbart för ett nystartat företag. En bonus är att halva momsen räknas som ingående moms vid leasing av företagsbil. När företaget köper en bil kan momsen däremot inte dras av.
En tanke på “Bättre likviditet i företaget”
Kommentarer är stängda.