18 juni, 2024
kreditupplysning

Vad är en kreditupplysning?

Enligt svensk lag så ska det alltid göras en kreditupplysning vid en låneansökan. Att låna pengar utan UC betyder alltså inte att det inte tas någon kreditupplysning, det är bara ett annat bolag än Upplysningscentralen (UC) som gör kreditupplysningen åt långivaren. Det enda stället man kan låna pengar utan att det görs en kreditupplysning är hos pantbanken.

Vad är UC och vilka uppgifter ingår i deras kreditupplysning?

UC ägs till stor del av storbankerna Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar. UC är Sveriges största kreditupplysningsbolag och används av dom allra flesta lån- och kreditgivarna.

I kreditupplysningen från UC så visas förutom dina lån och krediter även taxerad inkomst, folkbokföringsuppgifter,civilstånd, konkursansökningar, obetalda skatter, allmänna avgifter, betalningsförelägganden, fastighetsuppgifter, missbrukade bankkonton, utmätning/återtaget gods samt vilka som senaste 12 månaderna tagit en kreditupplysningen på dig genom UC.

Ett tips för att enkelt förbättra ditt kreditbetyg hos UC är att kontrollera kreditutrymmet på ditt kreditkort. Har du uttnyttjat större delen av krediten på ditt kort så har det negativ inverkan på din UC-score, så försök att betala av krediten på ditt kort.

Fördelar med att låna pengar utan UC

Den största fördelen med att låna pengar utan UC är att du sprider ut dina kreditupplysningar på fler än ett kreditupplysningsbolag. Har man många förfrågningar hos ett och samma kreditupplysningsbolag så kan detta försämra din kreditvärdighet och därmed försvåra dina chanser att få ett lån. Exempel på andra kreditupplysningsbolag: Creditsafe, Bisnode och Safenode.

Vilka typer av lån kan man ta utan UC?

När det gäller lån utan UC så är det främst långivare inom snabblån/smslån som erbjuder kreditupplysningar med annat kreditupplysningsbolag än UC.

Tips!
Vill du ta del av ditt kreditbetyg hos UC så kan du helt kostnadsfritt ladda ner appen Kreddy till din telefon (finns för både iOS och Android). Vill du se ett mer utförligt kreditbetyg så erbjuder UC detta via sin tjänst MinUC. Denna tjänst är dock inte gratis  utan kostar fn 49 kr.

Läs även vår artikel om hur du kan förbättra dina kreditmöjligheter här.