4 december, 2023
daytrading

Daytrading: Onlineinvesteringar på en ny nivå

Vi är många olika personer som agerar på den så kallade marknaden. Vi kanske har självbilden att vi alla sysslar med investeringar, men spännvidden mellan oss är allt från småspararen till stora institutionella fonder. Vissa av oss håller på med daytrading – men vad är egentligen det?

Daytrading

Om vi tänker oss att en investerare är någon som köper aktier och sitter på dom en lång tid – flera år är inte ovanligt, så är en sk daytrader på andra sidan av spektrumet. Översätter vi ordet rakt av blir det ”dagshandlare”, och då förstår vi enkelt vad denna person gör på marknaden. Han eller hon köper och säljer aktier med väldigt kort tidshorisont – en dag. Den som sysslar med daytrading vill inte sitta med en position över natten, och definitivt inte över helgen. Massa okända saker kan ju hända över natten… och daytradern försöker tolka och agera på ny information före resten av marknaden.

Hitta en edge

Om du är en så kallad trader, det vill säga någon (som daytradern) som försöker slå marknaden med frekventa köp- och säljtransaktioner så måste du på något sätt veta mer än marknaden. En (day)traders bästa vän är stora prisrörelser, medan riktningen på kurserna spelar ingen roll. Det gäller för daytradern att vara på rätt sida om affären, så han sysslar både med ”långa/Bull” och ”korta/Bear” positioner. Lång och kort syftar här inte på tidslängden, utan på om man tror att aktien ska stiga respektive sjunka (blankning).

En trader specialiserar sig ofta. Handlar det om aktier så detaljstuderar han ett litet antal aktier, men det kan också handla om olika råvaror som tex olja, olika valutor, eller alternativa investeringar som cryptovalutor/bitcoin. Tradern kan resonera så är: Trump skäller på Kina – oljan verkar stiga på detta bråk – det kan påverka dollarpriset – och kan göra att att oljeaktierna stiger på börsen: Jag tar position i alla tre! Tradern behövs alltså tillgång till många olika handelsplatser och handelsverktyg, dels Avanza/Nordnet, men även plattformar som IG-markets och Fortissio Sverige för att handla valutorna och råvarorna via CFD-handel.

Edgen, det vill säga fördelen, som daytradern hoppas ha över marknaden är här att ha analyserat hur en händelse kan påverka något tillgångsslag innan resten av marknaden hinner uppfatta det hela och dra samma slutsatser. Teknisk Analys (TA) ingår i någon form i alla traders verktygslåda.

Risker med trading

Den stora risken med trading av olika slag är att du inte är så bra som du tror. Småspararen kan ofta lyckas bra genom att köpa aktier och ”glömma bort dom i byrålådan”. Tradern måste vara mycket mycket mycket insatt i det han gör. Han måste också sitta framför datorn hela tiden och vara beredd på att agera på minsta lilla ny information som kan komma under dagen.

En annan risk med trading är att du slår marknaden men blir pank på avgifterna – du betalar så mycket i courtage när du gör flera dussintals affärer under dagen. För en investerare som gör ett fåtal affärer i månaden spelar en krona hit eller dit i courtage och andra avgifter inte så stor roll, men för daytradern är det av yttersta vikt att hitta så billiga transaktionskostnader som möjligt.