3 december, 2023
CFD

CFD – Så fungerar det

CFD (Contract for Difference) är ett finansiellt instrument som speglar värdeutvecklingen på en underliggande finansiell tillgång. CFD-handel är således en handelsmetod där en investerare ingår ett kontrakt med en CFD-mäklare snarare än att köpa den underliggande tillgången direkt.

Under de senaste åren har CFD blivit väldigt populära bland investerare eftersom de möjliggör det för dem att handla med råvaror, index, valutor så väl som aktier. Eftersom CFD-handel inte involverar den faktiska tillgången och fungerar oberoende av marknaden möjliggör den större flexibilitet än traditionell handel.

Följ priserna på ett underliggande finansiellt instrument

När du handlar CFD:er följer du alltså priserna på ett underliggande instrument, som till exempel en aktie, via en cfd broker. Det innebär att du kan köpa en CFD och tjäna på avkastningen när kursen stiger. På samma sätt kan du sälja en CFD även om du inte äger aktierna, och få avkastning om aktiekursen sjunker.

Namnet Contract for Difference härstammar från att det är ett kontrakt mellan två parter. Kontraktets värde antingen ökar eller minskar med den underliggande tillgången.

CFD:er handlas med hävstångseffekt, vilket innebär att investerare kan göra sina positioner mer effektiva. Man måste ha pengar på sitt konto, men som investerare i CFD:er binder man en liten del av sitt kapital som säkerhet för den totala positionen. Det vill säga att man handlar med hävstångseffekt när man handlar med CFD:er. Hävstångseffekt är ett av de mest kraftfulla verktygen för investerare. Det kan öka ens avkastning markant, men om man inte vet hur man hanterar hävstångseffekten kan det ha en förödande effekt på investerarens kassaflöde.

För- och nackdelar CFD:er

Precis som med alla sorters investeringar finns det både för- och nackdelar med handel med CFD:er.

En av de främsta fördelarna är att CFD:er öppnar möjligheten för både långa och korta positioner. Med en kort position tjänar man på den underliggande tillgången när den sjunker i värde. En annan fördel med CFD-handel är att man kan öppna och stänga positioner omedelbart, vilket man inte kan med många andra handelstyper. Bägge dessa element ger fler handelsmöjligheter för investeraren.

En nackdel med CFD-handel är att man kan förlora allt. Om en tillgång sjunker under en viss punkt kan man inte återhämta sig. Handlar man med hävstång kan det bli ett riktigt problem om man inte har tillräckligt med pengar på sitt konto för att klara en förlust. En annan nackdel med CFD:er är att det är lätt att handla för mycket och hålla sina känslor i schack.