16 juli, 2024
Börshandlade fonder prissätts i realtid

Många möjligheter med börshandlade fonder

När man handlar med vanliga fonder så kan en affär om en andel i en fond ta flera dagar att genomföra. Aktier är förknippade med snabbare affärer då man handlar mot börsen i realtid. Det samma gäller för ETF, börshandlade fonder.

Börshandlade fonder (ETF) börjar bli en väldigt populär sparform bland småspararna. Det handlar om investeringar som går snabbt att genomföra och där man likt med aktier kan ha en väldig fart när man gör sina affärer. Denna form av investeringar har varit en grej för de stora giganterna länge. Att svenska småsparare börjar få upp sin ögon för det är väldigt spännande.

Vad innebär börshandlade fonder?

En ETF kan ge exponering mot olika områden, exempel är valuta eller råvara men även aktier. ETF tar element från både fonder och aktier och skapar en egen begreppsvärld. Till exempel är riskerna spridda och det är enkelt att handla med dem. Samtidigt är sker prissättningen i realtid, affärerna går snabbt och det är enklare att omsätta dem än traditionella fonder.

Det finns en stor mängd olika ETF och möjligheterna är också de stora. De företag som erbjuder tjänster kopplade till ETF-handel har ofta ett gott urval och du kan lätt hitta en eller flera ETF som passar dig.

Med en ETF så kan du exponera dig mot till exempel guld och silver, men utan att ta de stora overheadkostnader som det skulle innebära att köpa fysiskt guld. Eller om du vill exponera dig mot företag inom en viss bransch eller en viss marknad så finns det säkert EFT:er med just denna inriktning.

EFT börjar bli populärt

Även svenska småsparare börjar nu hitta till denna investeringsform. Det är enkelt att komma igång med och det krävs inte en civilekonomexamen för att förstå grunderna i investeringarna. Riskerna är lägre än med aktiehandel men samtidigt så måste man förstå grunderna i de investeringar man sysslar med för att minska riskerna än mer.

Det blir aldrig helt riskfritt men med rätt förkunskaper kan man gå in med sina sparpengar och samtidigt öka sannolikheten att det kommer att gå bra. Den tryggheten är skön att ha i ryggen, oavsett vad man väljer att investera i.

Om denna form av investeringar kommer vara mer populära bland småspararna om 10 år än vad de vanliga investeringsformerna aktier och fonder, det är svårt att sia om. Men med den nyfikenheten och viljan att testa nya saker som svenskarna har så är det inte otroligt att det i alla fall kommer vara en av de mer populära formerna inom kort.