4 december, 2023
Många kreditkort kommer med olika sorters bonusar

Fem sätt att spara pengar med bonusar

Butiker, flygbolag, mataffärer och mackar slåss om dig som kund. Favoritvapnet: bonuskortet eller kundklubben. Visst kan man bli less på alla erbjudanden. Du svarar säkert precis som många andra ofta nekande på frågan ”är du medlem?”. Ändå finns det sköna kronor att spara på att använda bonussystemen till sin fördel. Med risk att låta som kronspararna på Finanstwitter går vi på Spara & Placera här igenom fem saker som gör att du kan spara mer pengar med bonusar.

1. Tacka inte nej

Bonusprogram finns till för att locka dig som kund till en viss butik. Troligtvis har en majoritet av de butiker som du redan handlar i någon form av kundklubb. Det är nästan alltid kostnadsfritt att gå med. Men är det verkligen så att affärer ger gratis pengar? Nej. De ger medlemmarna rabatt på icke-medlemmarnas bekostnad. Därför är det bra att skaffa medlemskap i alla de butiker där du handlar regelbundet. Särskilt bra är det i de fall där bonusen automatiskt kopplas till ditt betalkort så att du slipper krångla med en massa plastkort. Det blir faktiskt allt vanligare.

2. Skaffa kreditkort med bonusar

Krediter ska man vara försiktig med men kreditkort är praktiska av flera skäl. Eftersom alla kort har en räntefri period går de utmärkt att använda för löpande utgifter utan att du behöver betala ränta. Tack vare konkurrensen finns det flera kort med låg eller ingen årsavgift. Bonusar är en annan anledning. Det är lätt att hitta kreditkort med bonus. Utbudet är enormt. Det finns kort för nästan alla typer av kunder. Via ett vanligt Mastercard- eller VISA-kort kan du samla poäng för flygresor, bränsle, prylar och i matbutiker. Det finns även cashback-kort som ger dig poäng som du kan handla för. Konsumera inte mer än nödvändigt, men se till att få bonuspoäng på de köp du ändå gör.

3. Använd bonuskortet i tjänsten

Om du reser i tjänsten eller har utlägg för exempelvis affärsluncher kan det vara ett utmärkt tillfälle att samla bonuspoäng. Utgifterna i tjänsten kan bli flera gånger så stora som dina privata utgifter. När arbetsgivaren sedan ersätter dig för dina utlägg får du dessutom behålla bonuspoängen. Inom stat, kommun och landsting är det inte tillåtet, men väldigt många utnyttjar ändå möjligheten i princip riskfritt. Vissa privata arbetsgivare tillåter inte heller att du tjänar bonuspoäng på inköp åt företaget men vanligtvis går det utmärkt.

4. Planera inköpen

Det finns generellt sett mycket pengar att spara på att planera inköpen. Det minskar risken för impulsköp. Om du storhandlar i en billigare mataffär finns det mycket pengar att spara. Ännu en fördel med att planera inköpen är att det ger dig möjlighet att utnyttja specialerbjudanden. Ja visst, det är lockbete för att du ska handla i en viss butik, men du kan utnyttja det till din fördel genom att planera inköpen. 

5. Håll koll på poängen i en app

Håller du koll på vilka bonusprogram du är med i? De flesta av oss kan nog inte komma ihåg alla butiker, hotell och andra kedjor som vi är ”medlemmar” i. Följden blir att vi missar poäng. Det finns smarta appar att ladda ner till telefonen där du kan lägga in alla dina medlemsnummer. Dessa appar fyller två funktioner: 1) håll reda på medlemsnumren och 2) se poängsaldot i samtliga bonusprogram. Gratisappen Award Wallet är ett populärt val.