16 juli, 2024
De rika blir rikare, pengar ger mer pengar

De rika blir rikare – varför?

Varför blir de rika rikare hela tiden, medan du själv inte kommer ur ekorrhjulet? Vi ger dig i denna artikel tre gratistips hur du kommer in i rätt mindset när det gäller investringar och placeringar. Glöm idén om att hitta aktieraketerna som gör dig till miljonär över natten. Placeringar och investeringar är ett maratonlopp, inte ett sprintlopp. 

1: Rich Dad, Poor Dad

Robert Kiyosaki har skrivit (minst) sju böcker om ekonomi kring vad man kan kalla för kassaflödeskvadranten. Det är en strålande introduktion till hur man bör tänka kring pengar och pengars värde. Hur kommer det sig att vissa tjänar mycket pengar, men ändå är panka i slutet av månaden. Hur kommer det sig att andra bygger en pengamaskin som bara gör dem rikare och rikare vart efter tiden går?

De rika köper tillgångar – medelklassen köper ”förpliktelser” (som de kanske tror är tillgångar). Din bil till exempel – det är ingen tillgång, det är en förpliktelse. En tillgång är något som ger dig pengar (positivt cashflow), en förpliktelse är något som kostar pengar (negativt cashflow).

Kan du däremot exempelvis hyra ut bilen när du inte använder den, så kan för förvandla förplikelsen till en tillgång.

Det finns många videos på Youtube med Robert Kiyosaki, gratis att kolla på, bara att plöja igenom!

2: Warren Buffetts ”Letters to Shareholders”

Varje år skriver Warren Buffett ett brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway. Du hittar dom genom denna länk. Det är en enorm källa hur de rika tänker för att bli rikare. Och det bästa – det är helt gratis för dig att läsa! Ta chansen att få vidsomsord direkt från en av de rikaste männen i världen, som förklarar tankegångar bakom citat som:

Det är bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett okej pris, än ett okej bolag till ett fantastiskt pris.

och

Pris är det du betalar. Värde är det du får.

och

Risk kommer från att inte veta vad du gör.

3: Bloggar från FIRE-rörelsen

FIRE står för Financial Independence Retire Early och är en rörelse som går ut på att du som ung ska tjäna ihop så mycket pengar så att du kan sluta jobba. Andra investerare ser lite föraktfullt ner på denna rörelse och kallar dem för ”knäckebrödsmiljonärer”.

Spara och Placera håller inte alls med rörelsen om att målet med livet går ut på att pensionera sig tidigt och leva snålt – men dessa bloggar är ändå nyttiga att läsa för de ger en djup insikt om till exempel ränta på ränta och att det inte är de stora inkomsterna du blir rik på, utan de små utgifterna.