4 december, 2023
Betala räkningar med kreditkort

Finns det någon fördel att betala räkningar med kreditkort?

Visste du att man kan betala sina räkningar med ett kreditkort? Det är många kreditkortsägare som inte känner till detta och tänker att man endast kan använda korten till mer traditionella utgifter och inköp.

Det enklaste sättet att börja betala räkningar med ett kreditkort är att använda tjänster som Betalo eller Billhop, alternativt att du gör en överföring från ditt kreditkort till ditt bankkonto. Då betalar du in allt från hyra till elräkningen precis lika smidigt som när du gör det från ditt vanliga bankkonto. Processen är mycket enkelt så därför tänkte inte vi gå in djupare på det ämnet, däremot har vi tagit en närmare titt på de olika fördelarna med att betala räkningar med ett kreditkort

Du kan tjäna mer poäng

I våra ögon är den absolut största anledningen till att man ska betala räkningar med ett kreditkort att man kan tjäna mer poäng. Ser du till att välja ett av de bästa kreditkorten just nu – exempelvis med hjälp av rekommendationerna på kreditkortsval.se – kan du välja ett så kallat bonus- eller cashbackkort. Dessa kort ger dig bonuspoäng för varje transaktion som görs med kortet. 

Vidare innebär detta också att de stigande elpriserna faktiskt blir en fördel för dig då du får möjligheten att samla ännu mer poäng, även om dina fasta månadskostnader stiger. Har du exempelvis ett SAS Amexkort av lite högre valör, så får du ju en SAS bonusresa för halva poängpriset om du handlar på kreditkortet för mer än 150.000 kr om året. Ett sätt att öka din kreditkortsspend kan då vara att ta hyresräkningen på kortet. Eftersom hyra och fasta räkningar ofta är bland de största utgifterna man har, ska man då öka spenden genom att lägga dem på kreditkortet.

Möjlighet att delbetala räkningar

En annan väldigt tydlig fördel med att betala räkningar med kreditkort är att man i de allra flesta fallen kan delbetala dem. Har du exempelvis haft en större oväntad utgift och därför lite svårt att betala någon av dina räkningar kan du välja att delbetala den via ditt kreditkort.

Vissa av de största kreditkorten låter dig delbetala upp till ett visst belopp utan extra kostnad, medan andra tar ut en mindre avgift för detta.

Skjut upp räkningar vid behov

Som om inte delbetalningar var nog har alla de ledande kreditkorten numera räntefria perioder på mellan 10 och 60 dagar. Det betyder att du kan betala räkningen på ett kreditkort och därefter vänta i upp till två månader innan du betalar kreditfakturan och trots det slippa betala ränta.

Även denna tjänst är ett praktiskt verktyg för de månader när man inte riktigt får ihop ekonomin på grund av större, oväntade utgifter.

Dock vill vi påpeka att villkoren för räntefria dagar varierar från kreditgivare till kreditgivare. Exempelvis låter många dig bara utnyttja din räntefria period en gång om året, medan andra är mer generösa med när och hur du kan applicera tjänsten.

Det finns också ett par nackdelar

Precis som med allt här i livet är detta inte en helt perfekt lösning och det finns även ett par baksidor med att betalar räkningar på kreditkort. Den allra största är riskerna som alla kreditkort associeras med, nämligen att om du inte betalar in dina kreditfakturor så kan du hamna i en stor och snabbt växande skuld som kan göra det svårare för dig att få kredit eller ta lån i framtiden.

En annan nackdel är att man i de allra flesta fall får betala en serviceavgift för att föra över pengar till ett bankkonto eller när man använder en tjänst som Betalo. Avgiften är i regel en viss procent av beloppet du överför så se till att det verkligen är värt det för dig.