3 december, 2023
hävstång

Handla med hävstång: För- och nackdelar

Trading/handel med hävstångsprodukter möjliggör det för handlaren att tjäna väldigt mycket på avkastningar trots en begränsad summa på sitt handelskonto. Att handla med hävstång betyder således att ens förtjänster kan öka dramatiskt, men även förlusterna – så var försiktig!

För dig som aldrig innan handlat med hävstångsprodukter kan det verka väldigt skrämmande att komma igång. Det är det till viss del, men alla investeringar kräver ju risktagande. Innan du bestämmer dig rekommenderar vi att du läser vår lista över för- respektive nackdelar med hävstångshandel.

Hävstång – vad innebär det egentligen?

Innan vi går in på för- och nackdelarna med handel med hävstång kan det vara smart att förklara vad det faktiskt innebär. Hävstångseffekt är förhållandet mellan beloppet på ens handelskonto och den mängd pengar man kan handla med. Hävstång gör att man kan få större exponering för finansiella marknadspositioner trots en begränsad mängd kapital. Det vill säga att man lånar pengar för att handla med hävstångsinstrument. Läs vidare om hävstångshandel innan du kommer igång med det.

Ett exempel

Ett vardagligt exempel är ditt bostadslån! Du har gått in med en kapitalinsats själv (kontantinsatsen, ”grundläggande beloppet”) och sedan har du tagit ett lån för resten av huset eller lägenheten. Rent krasst har du ju gjort en investering med hävstång! Säg att ditt hus kostade fem miljoner, varav då lånat fyra miljoner på banken, och en miljon var eget kapital. När du sedan säljer den för sex miljoner så har du ju gått en miljon i vinst. Det betyder 100% i avkastning på eget kapital (den miljon du satsade själv i husköpet).

Hur får man hävstången?

När du handlar med hävstång på börsen så finns det olika vägar att gå: Dels så finns det olika sorters hävstångsprodukter, exempelvis ”börshandlade fonder” med inbyggd hävstång. Dessa passar bra för intradagshandel, men ska absolut inte användas för att äga över flera dagar, på grund av dess uppbyggnad.

Vill man investera i vanliga aktier med hävstång så erbjuder nätmäklarna Avanza och Nordnet en aktiebelåning via sina plattformar. Är man däremot intresserad av onoterade aktier så är det värre, då får man ta mössan i handen och snällt be banken att få låna pengar för investeringen. Och banker brukar vara ovilliga att låna ut till sådana investeringar utan direkt säkerhet. Via jämförelsesajter som exempelvis Lånoo kan man dock kanske hitta utlånare även för en sådan placering – räntan lär dock bli därefter.

Fördelar med hävstångshandel

Större vinster. Den främsta fördelen med hävstångshandel gentemot andra typer av investeringar är att man kan tjäna betydligt mer på sin handel. När man handlar med hävstång kan ens vinst nämligen multipliceras så den räknas på positionens totala värde.

Mindre investeringskapital. Förutom att traders kan tjäna väldigt mycket på att handla med hävstång möjliggör det även för dem med mindre investeringskapital att komma igång. Istället för att betala hela priset för en tillgång betalar tradern endast en liten del av det.

Nackdelar med hävstångshandel

Större förluster. Visst kan investering i tillgångar få ens kapital att öka, men risken är faktiskt större för en stor förlust. Bestämmer man sig för att handla med hävstångseffekt är det därför viktigt att man är väldigt försiktig.

Ständigt ansvar. En annan nackdel med hävstångshandel är att investeraren har ett ständigt ansvar på axlarna. Det grundläggande beloppet för hävstångseffekten måste uppfyllas oavsett de kostnader man satt in och oavsett hur värdet förändrats över tiden.

Sammanfattningsvis…

För att knyta ihop säcken kan vi se att det finns lika många fördelar som nackdelar med hävstångshandel. Det kan vara smart för den som har tillräckligt kunskaper om just denna typ av trading, men det kan vara rent ut sagt livsfarligt för den som inte har det. Att investera med hjälp av hävstång kan å ena sidan ge väldigt höga vinster och å andra sidan väldigt stora förluster. Precis som med alla investeringar krävs det att man är väl insatt i vad man håller på med och vet när man måste agera för att få bästa möjliga resultat.